Ai mașină de spălat la bloc? Iată de ce rişti amendă
Amendă pentru românii care au mașină de spălat la bloc! Nu, nu este o glumă. Iată în ce condiţii se poate da o amendă.
Vorbim despre amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei. Sancţiunea va fi dată în cazul în care deranjăm vecinii cu zgomote mult prea puternice venite din propriul apartament.
Aşadar, potrivit Legii 61/1991, dacă o persoană face zgomote mult prea puternice folosind maşina de spălat, aspiratorul sau dă muzica prea tare în casă, este pasibilă de amendă care poate ajunge până la 1.000 de lei.
Mai mult, dacă astfel de reguli sunt încălcate în timpul orelor impuse de linişte la bloc, amenzile sunt şi mai mari. Vorbim despre 500 până la 1.500 de lei.
Care este programul de linişte la bloc, mai exact?
Orele de linişte la bloc sunt, potrivit legii, între 22:00 şi 08:00, respectiv între 13:00 şi 14:00.
Cu toate acestea, programul de liniște poate fi supus modificărilor în urma unei decizii luate în cadrul adunării generale a asociației de proprietari.
Există situații în care se stabilește ca perioada de liniște în timpul zilei să fie între orele 13:00 și 16:00.
De asemenea, este important să menționăm că programul de liniște trebuie afișat corespunzător la intrarea în bloc, astfel încât toți locatarii să fie informați.
Cele mai mari amenzi se pot da pentru pentru petreceri cu caracter privat și pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște. În aceste cazuri, românii vor scoate din buzunar o sumă cu adevărat usturătoare. Vorbim despre 2.000 până la 3.000 de lei.
Ce spune legea românească despre aceste situaţii?
Iată situaţiile în care pot fi amendaţi românii care locuiesc la bloc, potrivit legislaţiei:
„Tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor din bloc prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.
Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.”