„Milostivitatea” va fi sancționată cu amendă. Dacă dai bani cerșetorilor, dai și la stat!
Într-o țară unde putem fi sancționați pentru lucruri mai puțin obișnuite, autoritățile din Baia Mare au decis să vizeze o nouă categorie de contravenienți: persoanele care oferă bani cerșetorilor.
Poliția locală a început să-i avertizeze pe locuitori că, începând de săptămâna viitoare, riscă amenzi de până la 1.500 de lei dacă nu respectă noile reglementări. Scopul acestei măsuri este de a reduce fenomenul cerșetoriei, care a crescut semnificativ în ultimii ani, conform declarațiilor oficialilor locali.
De altfel, polițiștii din Baia Mare au demarat deja campania de informare a cetățenilor în legătură cu hotărârea Consiliului Local. Afișe explicative au fost amplasate pe principalele bulevarde ale orașului.
„Este o idee foarte bună. Dacă noi, oamenii în vârstă și cu probleme de sănătate muncim, să lucreze și ei. Eu nu încurajez asemenea lucruri”, este de părere o băimăreancă pentru ProTV.
„Altfel nu se oprește pentru că omul, din bunătatea lui, va da în continuare. Și dacă este lege, s-ar putea să prindă. Foarte bine, așa să se facă” a declarat o altă localnică.
De la începutul acestui an, polițiștii locali din Baia Mare au aplicat deja peste 300 de amenzi persoanelor care cerșesc pe străzi. Cu toate acestea, autoritățile au constatat că fenomenul nu poate fi complet eradicat, motiv pentru care au decis să schimbe abordarea.
Primarul Doru Dăncuș a subliniat că cei care sprijină cerșetoria vor fi sancționați:. El a declarat că persoanele care încurajează acest fenomen vor risca amenzi. Se vor aplica sancțiuni contravenționale, cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
„Trebuie să înceteze să fie milostivi și să alimenteze această practică.”
Astfel, începând cu 17 septembrie, cei care oferă bani cerșetorilor în Baia Mare vor putea fi sancționați cu amendă.
Și în Timișoara este pedepsită hrănirea porumbeilor
Și hrănirea porumbeilor și multe alte lucruri banale sunt interzise-n România. Amenzile pornesc de la 100 de lei, dar pot depăși 2.000 de lei.
De exemplu, hrănirea porumbeilor este interzisă în Timișoara, Timiș, deoarece excrementele lor afectează clădirile istorice. Până acum, câteva persoane au primit amenzi în valoare de 200 de lei, iar alte 40 de persoane au primit doar avertismente. Totuși, această hotărâre este momentan suspendată, fiind contestată în instanța de judecată de Prefectura Timiș.
În Oradea, locuitorii pot fi amendați cu 100 de lei dacă nu au numărul apartamentului scris pe ușa de la intrare. Această regulă ajută la corelarea populației cu locuințele și face mai ușoară intervenția serviciilor de urgență.
Cu toate acestea, mulți locatari din Oradea nu au afișat încă numerele, considerând că lista apartamentelor de la interfon este suficientă. Din 2020 și până acum, au fost date peste 3.000 de amenzi.