Persoanele care produc țuică în gospodăria proprie riscă să fie sancționate cu amendă și cu confiscarea producției, conform legislației în vigoare care interzice acest lucru. Guvernul vrea să înăsprească sancțiunile, dar, în același timp, mărește cantitatea de țuică pe care o putem face acasă.
Cantitatea de țuică la care avem dreptul se mărește
Guvernul vrea să majoreze amenzile pentru producția de țuică și rachiuri făcute acasă, fără respectarea prevederilor legale. În același timp, se va majora limita la 200 de litri pentru aplicarea legii.
Amenzile se vor majora la 2.000 – 10.000 de lei pentru nerespectarea următoarelor reguli.
Toate gospodăriile individuale care dețin în proprietate instalații de producție de țuică și rachiuri de tip alambic au obligația de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul.
Atunci când gospodăria individuală intenționează să producă țuică și rachiuri din recolta proprie, aceasta anunță în scris intenția. La autoritatea vamală teritorială în raza căreia își are domiciliul. Menționând totodată cantitatea și tipul de materie primă ce urmează a se prelucra. Perioada estimată în care instalația va funcționa. Precum și cantitatea de produs estimată a se obține. În acest caz producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității. Și a concentrației alcoolice a produselor obținute.
În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală declară cantitățile de țuică și rachiuri produse. Și solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate. Și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal.
Surse guvernamentale au declarat că, în același timp, se va majora limita la 200 de litri pentru aplicarea legii.
Ce spune legea actuală
Astfel, dacă până acum obligațiile consumatorilor de țuică produsă în regim propriu apăreau doar pentru cantități mai mari de 50 de litri, plafonul va crește până la 200 de litri care pot fi realizați în propria ogradă fără implicații legale.
Codul Fiscal stabilește că o persoană fizică nu poate deține, fără a plăti accize, mai mult de 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.
Legislația în vigoare interzice distilarea băuturilor spirtoase, așa cum este țuica, în gospodăriile proprii. Fermierii sunt obligați să declare dacă intenționează să producă țuică și să se înscrie la birourile vamale pentru plata accizelor.
Cei care aduc fructe la distilerii pentru a fi transformate pot lua o anumită cantitate de alcool acasă, echivalentul a 50 de litri cu o concentrație de 100%, pentru uzul personal, plătind jumătate din valoarea accizei.