Toți românii care stau la bloc trebuie să știe următorul lucru. Este vorba despre spațiul comun din uscătorie, pe care locatarii îl pot folosi pentru a pune haine la uscat. Trebuie respectate mai multe reguli.
Spațiul comun dintr-un bloc este amplu dezbătut în cadrul asociațiilor de proprietari. Uscătoria este un astfel de loc și poate fi închis de un singur proprietar doar în anumite condiții.
Spațiul comun dintr-un bloc este intens dezbătut
Potrivit legii, fiecare proprietar poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune.
Condiția este să nu aducă atingere drepturilor celorlalți proprietari.
Totodată, locatarii pierd posibilitatea de a folosi spațiile comune în anumite situații.
Legea prevede că schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a unor condiții. Este vorba despre următoarele:
- numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
- numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
- în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
- după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.
Legea spune și că proprietarii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei, dacă nu respectă aceste prevederi.
Trebuie avute în vedere mai multe aspecte
Trebuie avute în vedere mai multe aspecte în cazul cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate.
- terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
- fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
- clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
- corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
- locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune;
- subsolul;
- coșurile de fum;
- holurile;
- instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală;
- canalele pluviale;
- paratrăsnetele;
- antenele colective;
- podul;
- pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria;
- ascensorul;
- interfonul (partea de instalație de pe proprietatea comună);
- rezervoarele de apă;
- centrala termică proprie a clădirii;
- tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere;
- acoperișul;
- terasele.