Amendă pentru un gest absolut banal! Greșeala uriașă pe care o fac șoferii începători

permis auto

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii începători sunt obligați să monteze acest semn, atât pe parbriz cât și pe lunetă. Mulți însă evită acest lucru și riscă amenzi care pornesc de la peste 300 de lei.

Șoferii începători sunt obligați să monteze acest semn

În conformitate cu prevederile Codului Rutier, șoferii începători, care au mai puțin de un an de la obținerea permisului de conducere sunt obligați să monteze un semn distinctiv pe vehiculele lor. Cu toate acestea, mulți dintre acești șoferi nu sunt conștienți de modul corect de aplicare a acestui semn și riscă amenzi considerabile pentru neconformare.

Regulile sunt clare și detaliate: un disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, având în centru semnul exclamării, trebuie amplasat în mod specific în funcție de tipul de vehicul. De exemplu, pentru autovehiculele din categoria B, cel mai comun tip de permis, semnul trebuie plasat pe parbriz, în partea dreaptă jos, și pe lunetă, în partea stângă jos.

  • la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
  • la celelalte vehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos;
  • la vehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;
  • la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
  • la vehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.
SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți evită să monteze semnul de începător

Deși majoritatea șoferilor începători sunt dornici să respecte regulile, există un număr semnificativ care nu montează semnul distinctiv, probabil pentru a evita să arate faptul că sunt începători în ceea ce privește experiența la volan. Această abordare îi expune însă riscului de a primi amenzi substanțiale conform legii.

Potrivit legislației, nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule și tractoare conduse de șoferi cu mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului constituie contravenție. Amenzile pentru această contravenție sunt prevăzute în clasa I de sancțiuni, ceea ce implică 2 sau 3 puncte-amendă.

Având în vedere că valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere, șoferii care nu respectă această regulă riscă să fie amendați cu sume considerabile, începând de la 330 de lei, scrie Antena 3 CNN.

Aceste măsuri au fost introduse pentru a încuraja respectarea regulilor de către șoferii începători și pentru a crește siguranța în trafic, prin identificarea clară a celor care au mai puțină experiență la volan. Cu toate acestea, este important ca autoritățile să ofere și educație corespunzătoare șoferilor care abia și-au luat permis pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța respectării acestor reguli.