Primești amendă pe loc, dacă nu te prezinți la medic. N-ai voie să lipsești de la programare. În cazul în care vei absenta (nemotivat), vei fi sancționat imediat cu o amendă. Unde se întâmplă așa ceva?
Cine nu se prezintă la o consultație medicală, fără un motiv întemeiat, primește amendă
Conform unei propuneri venite din partea Guvernului de la Paris, pacienții care nu se vor prezenta la o consultație medicală, fără un motiv întemeiat, vor fi sancționați cu o amendă de 5 euro. Conform proiectului de lege, oricine se va programa la un consult medical va trebui să furnizeze informațiile de pe cardul bancar.
În situația în care un pacient nu se prezintă la consultație, fără a anunța cu cel puțin 24 de ore înainte, ar putea să i se perceapă o taxă de 5 euro pentru neprezentare.
Premierul Franței, Gabriel Attal, a informat, luni, că profesioniștii din sectorul medical înregistrează aproximativ 27 de milioane de absențe anual. Potrivit spuselor sale, introducerea amenzii face parte dintr-un set de măsuri menite să combată dificultățile cu care se confruntă sistemul de sănătate din Franța, cum ar fi deficitul de personal, costurile în creștere și cererea mare din partea populației.
Propunerea Executivului face parte dintr-un proiect de lege pe care își dorește să îl vadă aprobat de Parlamentul de la Paris și implementat din ianuarie 2025.
„Nu putem permite ca acest lucru să continue. Dacă pacientul nu se prezintă la programarea sa fără să anunțe cu 24 înainte, medicul ar putea debita 5 euro pentru neprezentare”, a declarat el, relatează ziarul britanic „The Guardian”.
Totuși, federațiile medicale și organizațiile de pacienți sunt nemulțumite de inițiative Executivului. Președintele Asociației Franceze a Pacienților se opune acestei sancțiuni. Crede că o astfel de taxă îi va face pe pacienți să se simtă vinovați în loc să îi responsabilizeze.
„Nu va funcționa. Este doar o taxă… iar rezultatul final va fi că sistemul de sănătate va pierde”, a zis președintele Asociației Medicilor de Urgență.
„Ar fi mai bine să educăm oamenii decât să le spunem profesioniștilor că trebuie să îi taxeze, ceea ce va tensiona relațiile cu pacienți noștri”, a adăugat un medic generalist.
Franța, țara plină de „deșerturi medicale”
În contextul nemulțumirii tot mai mari a oamenilor referitoare la „deșerturile medicale” (regiuni rurale și orașe mici din Franța unde există o lipsă de medici și servicii medicale), Guvernul de la Paris intenționează să mărească numărul de locuri în școlile de medicină.
Numărul va crește de la 8.000 de locuri la 16.000 de locuri până în anul 2027. Executivul vrea să garanteze că fiecare persoană are acces la un medic de familie la o distanță de maxim jumătate de oră de locuința sa.
Începând din anul viitor, va fi introdus un program de testare care va permite pacienților să aibă acces direct la anumiți specialiști, fără a fi necesară recomandarea unui medic de familie. Acest program va permite și farmaciștilor să prescrie anumite medicamente, inclusiv antibiotice.
Se estimează că bugetul asigurărilor sociale din Franța va înregistra un deficit de 11,2 miliarde de euro în acest an, în creștere comparativ cu deficitul de 8,8 miliarde de euro de anul trecut.