Amendă uriașă pentru Raiffeisen Bank! Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Austria (FMA) a anunțat că a aplicat instituției o sancțiune record în Austria. Iată care a fost motivul acestei sancțiuni.
Amendă record pentru Raiffeisen Bank
Amendă uriașă pentru Raiffeisen Bank! Vineri, pe 28 iunie, Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Austria (FMA) a anunțat că a aplicat instituției o amendă de peste două milioane de euro, din cauza deficiențelor în controalele privind spălarea banilor.
Este vorba despre o amendă record în Austria, aplicată după ce autoritățile au descoperit nereguli în controalele efectuate de RBI privind spălarea banilor și finanțarea terorismului la două bănci corespondente conform informațiilor FMA.
Surse care au dorit să rămână anonime au declarat pentru Reuters că țările implicate sunt Cuba și Bahrein.
Deși amenda este considerată minoră în comparație cu cele aplicate de Statele Unite, impactul asupra reputației Raiffeisen, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, este semnificativ, având în vedere presiunea crescândă pentru retragerea din această piață.
SUA monitorizează legăturile dintre Raiffeisen și Rusia
Statele Unite, care monitorizează legăturile dintre Raiffeisen și Rusia, au o influență considerabilă mai mare decât Austria. Ele controlează accesul la dolari, o componentă crucială în comerțul internațional și vitală pentru sistemul bancar.
În luna precedentă, Raiffeisen Bank International (RBI) a primit un avertisment scris din partea Trezoreriei SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi restricționat, au dezvăluit surse anonime pentru Reuters. Acest avertisment este cel mai sever până acum și vine după luni de presiuni. De mai bine de un an, RBI este supus unei analize continue din partea Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al SUA (OFAC).
Multe guverne și companii occidentale au redus legăturile cu Moscova
În timp ce multe companii și guverne occidentale au redus semnificativ legăturile cu Moscova după invadarea Ucrainei, Austria rămâne legată de Rusia prin intermediul unui gazoduct de importanță majoră, iar Viena continuă să fie un centru pentru fluxurile de numerar din Rusia și din fostele state sovietice vecine.
Raiffeisen Bank International (RBI) s-a angajat să vândă afacerea sa din Rusia în urma presiunilor din partea autorităților globale de reglementare, însă în ultimii doi ani au existat puține schimbări în această privință.
În timp ce grupul italian UniCredit are și el o prezență în Rusia și nu pare să fie grăbit să se retragă, RBI este o bancă mult mai mare și devine un test pentru modul în care Occidentul va gestiona legăturile cu Rusia.