Amendă pentru rezerviștii care nu se prezintă la mobilizare
Amendă mare pentru aceşti români. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat acum două săptămâni operațiunile de mobilizare, începând cu convocarea primilor rezerviști pentru instruire din județele Brăila și Galați. În acest an, sunt planificate și exerciții similare în alte patru județe.
În intervalul 8-12 aprilie a avut loc exercițiul MOBEX BR-GL-24, dedicat evaluării nivelului de pregătire al populației, economiei și teritoriului pentru apărare, în județele Brăila și Galați.
Ministerul Apărării Naționale va comunica din timp județele care urmează să fie implicate în următoarele etape. Cei care primesc astfel de notificări trebuie să le trateze ca atare.
Amendă pentru nerespectarea ordinului
Amenda pentru neconformare cu ordinul poate atinge aproape 4.000 de lei.
Conform instrucțiunilor emise de MApN, se precizează că rezerviștii au obligația de a participa la antrenamente și exercițiile de mobilizare.
Dacă nu o fac, ei vor primi amenzi între 1.300 și 3.800 de lei.
“În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte.
Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, avertizează Ministerul Apărării Naționale.
Cine mai primește amendă?
Nu doar cei care se sustrag de la aceste exerciții de mobilizare sunt pasibili de amendă. Angajatorii care nu permit acestora să îndeplinească ordinele comunicate de MApN vor primi și ei amendă.
Biroul de presă al ministerului condus de Angel Tîlvăr a transmis că angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care sunt salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar.
“Angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar”, a mai transmis biroul de presă al ministerului condus de Angel Tâlvăr.
MApN organizează anual exerciții de mobilizare conform Legii nr. 355/2009 privind starea de mobilizare a forțelor armate și a stării de război, precum și conform Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului României pentru apărare, cu modificările ulterioare.
Aceste operațiuni sunt efectuate conform „Planului de verificare a pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2024”, aprobat de CSAT.