Poți primi amendă dacă mașina stă pe loc?
Poti primi amendă dacă mașina stă pe loc? Ei bine, Codul Rutier prevede sancțiuni pentru conducătorii auto și în cazurile în care vehiculul este oprit sau staționat neregulamentar.
Astfel, oprirea neregulamentară poate atrage 4 sau 5 puncte de amendă, iar parcarea neregulamentară poate fi sancționată suplimentar cu 2 sau 3 puncte de amendă.
În asemenea cazuri, autoritățile pot decide blocarea roților autoturismului sau chiar ridicarea acestuia, măsuri care implică și costuri adiționale, stabilite de administrațiile locale.
De exemplu, în București, pentru un anumit sector, tarifele pentru ridicarea vehiculelor parcate ilegal sunt
- Ridicare: 200 de lei;
- Transport: 150 de lei;
- Depozitare:
- 150 de lei – în primele 24 de ore;
- 50 lei/zi – după primele 24 de ore.
Astfel, pe lângă amenda pentru parcarea neregulamentară, un șofer al cărui vehicul a fost ridicat va trebui să achite o sumă suplimentară de cel puțin 500 de lei.
Poți primi amendă dacă nu te afli în mașină?
În cazul parcării neregulamentare, poliția întocmește un proces-verbal de constatare și, folosind numărul de înmatriculare, identifică proprietarul vehiculului. Ulterior, acesta primește prin poștă o notificare oficială care detaliază abaterea și solicită comunicarea datelor de identificare ale persoanei care a condus vehiculul în ziua respectivă, pentru aplicarea sancțiunii.
Conform legii, proprietarul mașinii este obligat să furnizeze aceste informații în termenul specificat. Pe baza datelor transmise, poliția întocmește procesul-verbal de contravenție.
Dacă proprietarul nu oferă informațiile solicitate, riscă o amendă între 1.485 de lei și 3.300 de lei. În cazul în care transmite informații false, adică indică o altă persoană decât cea care a condus efectiv vehiculul, fapta este considerată infracțiune de fals în înscrisuri oficiale și poate atrage o pedeapsă penală, inclusiv închisoarea.
Prin urmare, poți fi sancționat cu amendă pentru o abatere rutieră chiar dacă nu te afli în mașină în momentul constatării acesteia.
Amendă de 1.300 de lei dacă ai luminițe de Crăciun montate pe mașină
În altă ordine de idei, amintim că un conducător auto din județul Argeș a ales să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă într-un mod inedit, dar care s-a dovedit costisitor. Șoferul a decorat mașina cu luminițe de Crăciun, transformând vehiculul într-un adevărat spectacol festiv pe roți.
Totuși, această inițiativă creativă nu a trecut neobservată de polițiști, care l-au oprit pentru verificări.
În urma verificărilor, autoritățile au constatat că instalațiile luminoase montate pe autoturism nu respectau cerințele de omologare impuse de Registrul Auto Român (RAR).
Acest fapt reprezintă o încălcare a prevederilor Codului Rutier, care interzice utilizarea luminilor neomologate pe vehiculele ce circulă pe drumurile publice. Mai multe puteți citi aici.