Așadar, oamenii legii au acordat o amendă de 60.000 lei unor bărbați dintr-o comună din județul Bacău. Aceștia au fost filmați în timp ce aruncau deșeuri din construcții într-o pădure.

Cei doi au primit o amendă de 60.000 lei

Potrivit informațiilor apărute recent, cei doi erau însoțiți de un minor, care a scăpat cu un avertisment. Imaginile arată cum ei descarcă mai mulți saci cu resturi dintr-un camion.

Gunoiul era ulterior împrăștiat într-o zonă cu vegetație. Autoritățile au intervenit imediat pentru a remedia situația.

garda de mediu
SURSA FOTO: Facebook

Autoritățile au realizat mai multe controale

Anterior, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Brăila au efectuat un control împreună cu reprezentanți ai IPJ Brăila-Biroul AESP. Acțiunea a fost realizată în data de 30.08.2024, ca urmare a unor materiale postate pe rețele de socializare cu privire la incendierea și îngroparea de deșeuri.

În urma acestui control, autoritățile au observat s-au incendiat deșeuri în incinta unui punct de lucru al unui operator economic de pe raza comunei Frecăței.

Garda de Mediu a aplicat o sancțiune de 50.000 de lei

Astfel, a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu în cuantum de 50.000 de lei.

Autoritățile au subliniat că „gestionarea deșeurilor este o problema foarte serioasă pentru noi fiecare dintre noi având o mare responsabilitate în acest sens”.

Legea prevede mai multe sancțiuni pentru cei care nu respectă regimul deșeurilor

Amintim că legea din România prevede mai multe sancțiuni pentru cei care nu respectă regimul deșeurilor. De exemplu, amenda pentru desfășurarea activității fără Autorizație de Mediu începe de la 30.000 de lei și poate ajunge până la 60.000 de lei.

Sancțiunea pentru lipsa unui contract de preluare a deșeurilor periculoase si nepericuloase începe de la 20.000 lei și poate ajunge până la 40.000 lei.

Amintim că producătorul de deșeuri are obligația de a efectua operațiunile de tratare sau de a transfera aceste operațiuni unui operator economic autorizat sau unui operator de colectare a deșeurilor.

În lege este prevăzută și o amendă de 15.000-30.000 lei pentru neîntocmirea evidenței gestiunii deșeurilor pentru fiecare tip de deșeu, în conformitate cu modelul prevazut în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare.