Apple amendată de Uniunea Europeană cu 1,84 miliarde de euro
Apple a fost sancționată luni de Uniunea Europeană cu o amendă antitrust în valoare de 1,84 miliarde de euro (2 miliarde de dolari). Este prima din istorie și are în mare parte un caracter descurajator.
Sancțiunea vine ca urmare a faptului că a împiedicat Spotify și alte servicii de streaming muzical să informeze utilizatorii cu privire la opțiunile de plată în afara App Store-ului său.
Decizia Comisiei Europene a fost declanșată în urma unei plângeri depuse în 2019 de serviciul suedez de streaming muzical Spotify. Aceasta se referă la această restricție și la taxele de 30% percepute de Apple în App Store.
Autoritatea de aplicare a legislației Uniunii Europene a afirmat că restricțiile impuse de Apple constituie condiții comerciale neloiale. Este un argument relativ nou într-un caz antitrust. Argumentul a mai fost utilizat și de agenția antitrust olandeză într-o decizie împotriva Apple în 2021. Atunci era vorba despre un caz intentat de furnizorii de aplicații de dating.
Amenda a eclipsat suma de 500 de milioane de euro pe care sursele au declarat pentru Reuters că se așteptau să o aplice Comisia în cazul Apple.
Autoritatea de reglementare a precizat într-un comunicat că a adăugat o sumă forfetară suplimentară de 1,8 miliarde de euro. Este o măsură de descurajare pentru Apple având în vedere că o parte semnificativă a prejudiciului cauzat de comportamentul Apple a fost nemonetar. În total s-a ajuns la 1,84 miliarde de euro, adică 0,5% din cifra de afaceri a Apple la nivel mondial.
Este pentru prima dată când se adaugă o „sumă de descurajare” la amendă
Margrethe Vestager, șefa autorității antitrust a UE, a declarat că aceasta a fost prima dată când Comisia a adăugat o sumă forfetară de descurajare pe lângă o amendă antitrust.
„Timp de un deceniu, Apple a abuzat de poziția sa dominantă pe piața distribuției de aplicații de streaming de muzică prin intermediul App Store”, a declarat Margrethe Vestager, șefa autorității antitrust a UE, într-un comunicat.
„Au făcut acest lucru prin restricționarea dezvoltatorilor de a informa consumatorii cu privire la serviciile muzicale alternative, mai ieftine, disponibile în afara ecosistemului Apple. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele antitrust ale UE”, a mai spus ea.
Vestager a ordonat companiei Apple să elimine aceste practici și să se abțină de la altele similare pe viitor.
Apple a criticat această amendă antitrust a UE, afirmând că o va contesta în instanță
O hotărâre a Tribunalului cu sediul în Luxemburg, a doua instanță europeană ca mărime, va dura însă. Cel mai probabil va da un rezultat peste mai mulți ani. Până atunci, Apple va trebui să plătească amenda și să se conformeze ordinului UE.
„Decizia a fost luată în pofida faptului că Comisia nu a reușit să descopere nicio dovadă credibilă de prejudicii aduse consumatorilor și ignoră realitățile unei piețe care este înfloritoare, competitivă și în creștere rapidă”, a declarat compania într-un comunicat.
„Principalul susținător al acestei decizii – și cel mai mare beneficiar – este Spotify, o companie cu sediul în Stockholm, Suedia. Spotify are cea mai mare aplicație de streaming muzical din lume și s-a întâlnit cu Comisia Europeană de peste 65 de ori în timpul acestei investigații”, a precizat compania americană.
De asemenea, a precizat că Spotify nu plătește niciun comision către Apple, deoarece își vinde abonamentele pe site-ul său și nu pe App Store al Apple.
Ordinul lui Vestager adresat Apple de a elimina restricțiile din App Store este un semnal. Asta dacă luăm în considerare cerințele prevăzute de noile norme tehnologice ale UE, cunoscute sub numele de Digital Markets Act (DMA), pe care Apple trebuie să le respecte începând cu 7 martie.
Însă, această amendă antitrust aplicată de Apple reprezintă aproximativ un sfert din amenzile de 8,25 miliarde de euro pe care autoritatea de reglementare a UE le-a aplicat companiei Google în trei cazuri în deceniul precedent.
Spre deosebire de cazul privind streamingul muzical, Apple încearcă să soluționeze o altă investigație antitrust a UE. Compania americană s-a oferit să deschidă rivalilor sistemele sale de plată mobilă „tap-and-go”.
Autoritățile de reglementare ale UE au solicitat ulterior feedback din partea rivalilor și a utilizatorilor. Cel mai probabil vor accepta oferta fără să amendeze compania.