Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, proiectul de lege 542/2010, privind modificarea definiției consumatorului, a fost votat de 211 deputaţi, dintre care 107 de la PD-L, 56 de la PSD şi 17 de la UDMR. Doar trei voturi au fost contra, toate de la PNL, iar numărul de abţineri a fost de 41 (34 de la PNL).
Totodată, a fost votat și amendamentul care interzice exportul de gaze naturale, deși mai mulți economiști avertizaseră ca încalcă regulile UE privind exportul liber de gaze din România. Și asta chiar astăzi, 15 decembrie, când expira termenul limită pentru care țara noastră se angajase în fața Bruxelles-ului să elimine barierele în calea exporturilor de gaze naturale către UE. Fizic, aceste exporturi nu se pot realiza, conducta Arad-Szeged, singura spre Vest, poate doar să aducă gaze dinspre Vest spre România.
Potrivit unor surse din piaţă, aplicarea amendamentului privind modificarea definiției consumatorului ar putea transforma centrala de la Brazi într-un "obiectiv turistic".
Centrala pe gaze de 860 MW a Petrom-ului, în care s-au investit 600 milioane de euro, ar trebui să înceapă să opereze full-time începând cu ianuarie 2012. Aceasta ar fi cea mai mare investiţie greenfield din sectorul energetic românesc din ultimii 21 de ani.
În expunerea de motive privind acest amendament, se arată că "…se impune modificarea definiţiei consumatorului prin extinderea noţiunii în sensul includerii titularilor de acorduri petroliere, în cazul în care aceştia utilizează utilizează resursele pentru activităţi proprii, altele decât operaţiunile petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora, indiferent de locul în care aceste activităţi se derulează, respectiv sedii principale sau secundare".
În luna martie a acestui an, ANRE a emis Ordinul comun 11/2011, care includea în categoria celor care trebuie să consume şi gaze de import şi titularii de acorduri petroliere, "pentru cantităţile de gaze naturale utilizate pentru consumul propriu, la toate locurile de consum, la sediul principal, precum şi la sediile filialelor, sucursalelor, agenţiilor, reprezentanţelor, punctelor de lucru şi ale celorlalte sedii secundare, în derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora".
Astfel, Petrom este obligată, în cazul centralei de 860 MW, să consume şi gaze de import, nu doar din producţia proprie. Măsura creşte semnificativ costul de operare a centralei, preţul gazelor din producţia locală având un preţ stabilit la 160 dolari pe 1.000 de metri cubi. Cel de import este mult mai scump, în jur de 520 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Având în vedere că ponderea gazelor din import va fi în jur de 30%, iar preţul gazelor de la ruşi este cu circa 200% mai mare, costul companiei cu gazele ar fi cu peste 70% mai mare. Dacă centrala de la Brazi ar avea un consum de 1 miliard de metri cubi pe an, gazele, în loc să coste 140 milioane de dolari – marja de profit din preţul stabilit de ANRE e undeva la 10% – ar costa peste 270 milioane de dolari.
Citește și:
Cea mai mare investiţie din sectorul energetic din ultimii 20 de ani s-ar putea transforma în “obiectiv turistic”