Comisia Europeană a anunţat public demararea monitorizării a 20 de state pentru posibila implicare în trasportarea migranților către Belarus. Stat care, în momentul de față, formează un val migrator la frontierele externe ale blocului comunitar ca represalii după sancţiunile europene, este de părere Uniunea Europeană, potrivit AFP.
Comisia Europeană a întreprins cercetări şi cu privire la alte 13 ţări europene în care au avut loc zboruri pentru transportarea unor străini către Belarus. Conform oficialităților, Rusia este în centrul atenției în această situație.
„Rusia se numără printre ţările unde observăm situaţia cu multă atenţie. Ea este pe radarul nostru şi evaluăm informaţiile şi datele pe care le avem despre zborurile din Rusia şi asupra posibilei implicări a Rusiei în această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Peter Stano.
Polonia, acuze la adresa Rusiei
Rusia este și în vizorul polonezilor. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, acuză Rusia că se află în spatele acestei crize, după ce luni au fost observate grupuri de migranţi ce au forţat pătrunderea pe teritoriul țării.
„Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este executantul ultimului atac, dar acest atac are un comanditar care se află la Moscova şi acest comanditar este preşedintele Putin”, a afirmat Mateusz Morawiecki.
Belarus, acuzată de UE
Totodată, Uniunea Europeană învinovățește autorităţile belaruse de orchestrarea, din vară, a unor zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor din țară către UE. Emigranții fiind apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. În urma acestei sesizări, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost bănuit că realizează aceste acțiuni ca răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene susține că Aleksandr Lukaşenko „atrage” aceşti oameni prin intermediul ambasadelor şi consulatelor, oferindu-le vize şi organizând apoi transportul lor până la frontiera UE, potrivit Agerpres.
Statele monitorizate
În prezent, Comisia Europeană urmărește frecvenţa zborurilor din 20 de state: Rusia, Africa de Sud, Algeria, Azerbaidjan, Coasta de Fildeş, India, Iran, Kazahstan, Libia, Maroc, Nigeria, Uzbekistan, Qatar, Senegal, Somalia, Sri Lanka, Siria, Tunisia, Venezuela şi Yemen.
Demersurile europene sunt realizate pentru a împiedica plecarea unor emigranți către Belarus, unde speră să pătrundă în Europa. Este vorba despre Camerun, Congo, RD Congo, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Georgia, Guineea, Liban, Pakistan, Tadjikistan şi Turcia. Din dorința de a stopa această situație, Comisia Europeană examinează posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru companiile aeriene care participă la transportul străinilor către Belarus.