Miron Cozma a fost în direct în cadrul unei emisiuni la România TV, unde a vorbit despre situația minerilor din Valea Jiului dar și despre salariile acestora. Fostul lider al ortacilor nu l-a menajat deloc pe şeful de la Palatul Victoria.
Ulterior, acesta a lansat și câteva amenințări la adresa premierului Florin Cîțu, subliniind că dacă acesta vrea o mineriadă, el poate face una oricând și nu poate fi oprit.
Miron Cozma a lansat aceste amenințări cu scopul de a forța Guvernul să rezolve problemele minerilor.
„Îi spun inclusiv premierului Cîţu. Citeşte istoria evenimentelor cu mineri! În 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata în stradă. În 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri.
La ora asta, 4.000 de mineri din Valea Jiului şi cu 7.000 din Gorj. Sunt 11.000, Cîţule! Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine! Nici tu, nici alţii!”, a declarat Miron Cozma.
Ce s-a întâmplat în 1990
Anii 90 au fost o pată neagră pentru istoria României. Minerii conduşi de Miron Cozma au făcut prpăd în Bucureşti şi nu numai. Au fost în total 7 mineriade din ianuarie 1990 şi până în februarie 199. Miron Cozma este cel care a condus minerii din Valea Jiului la Bucureşti în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, cea mai sângeroasă dintre toate. Scenariul s-a repetat şi în septembrie 1991, iar în urma Mineriadei s-a ajuns la demisia guvernului condus atunci de Petre Roman.
La începutul anului 1999, Miron Cozma a condus pentru a treia oară minerii spre București, după ce Guvernul condus de Radu Vasile a anunţat că vrea să închidă minele din Valea Jiului.
În februarie 1999, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele sângeroase din 1990-1991.
Mesaj dur pentru premier din partea unui miner
Premierul a declarat că nu va permite ca în mandatul său să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în anii 90. În urma acestei declarații, reprezentantul minerilor, Marius Miron, a spus că nu se lasă intimidat de declarația premierului.
”Domnule Cîţu, ştiţi care e treaba. Noi dacă ne-am uni toţi, nu numai minerii, toată ţara asta, nu aţi avea nicio putere înaintea noastră, doar dacă ne-aţi împuşca. Nicio putere! Dacă ne-am uni toţi şi dacă am fi uniţi şi dacă România sărea acum în stradă şi cu noi şi cu toţi care au protestat zilele acestea, vă spun domnule Cîţu, că nu puteţi să ne faceţi nimic dacă venim la Bucureşti, cu toată Jandarmeria şi cu toată Poliţia. Nu numai noi minerii, toată ţara dacă ne-am uni. Dar din păcate, aşa e naţia noastră, fricoasă. Nu ne mai putem uni.
(…) Eu ca şi miner, cu o vechime de 13 de ani iau undeva la 1.700-1.800 plată. Salariul meu pe lună, cu tot plată și avans ajunge la 2.800-3.000, cu vechimea pe care o am. Sunt oameni care au vechime de 2-3 ani și iau plată 1.200-1.300, deci undeva la 2.000-2.100 saariu pe lună. În mină, doamnă, pentru numele lui Dumnezeu. În mină! Oamenii aceștia sunt inconștienți de la București. A trebuit colegii mei din subteran ca să rămână șapte zile blocați în subteran, să nu își vadă familiile și copiii ca să primim amărâții ăștia de bani și tichetele și ajutoarele de încălzire și transportul care nu ne-a fost dat. De 11 luni nu am luat tichetele de masă, dar sindicaliștii noștri nu au spus absolut nimic”, a spus minerul reprezentantul minerilor.
Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan