Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a emis un mesaj de urgență. Conform informațiilor transmise, refugiații de război pot răspândi diverse boli respiratorii periculoase în România, ce au fost depistate în Ucraina în 2019 de către OMS.
Managerul Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, avertizează că există șanse mari ca difteria și poliomielita să fie răspândite în țara noastră de către refugiații de război, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat încă din 2019 persoane îmbolnăvite de difterie în Ucraina, iar în 2021 a fost depistat și un om cu poliomielită cu tulpină sălbatică.
„Poliomielita este o boală infecto-contagioasă care, nedepistată la timp, poate pune în pericol sănătatea pacientului și a celor cu care interacționează. Realizează cel mai des tablouri pseudo gripale sau gastrointestinale și, deși în cazuri rare, poate provoca atrofii musculare și sechele motorii. Boala debutează cu febră, catar respirator (creșterea secrețiilor mucoasei nazale, afectează partea din spatele nasului), tulburări digestive, cefalee, iritabilitate, insomnie”, a explicat Dr. Florin Roșu pentru Gândul.
Difteria este o boală infecto-contagioasă provocată de o bacterie, ce cauzează fenomene inflamatorii severe și toxice în organismul nostru. Conform specialiștilor medicali, difteria se transmite prin aer: direct prin tuse, strănut sau vorbit.
Dr Florin Roșu: Gradul de contagiozitate este între 70-90%
Dr Florin Roșu a spus că ambele boli respiratorii necesită spitalizare și tratament de specialitate, nu trec de la sine și nici nu este posibil tratamentul lor acasă. Copiii sunt cei mai afectați de bolile respective.
„Gradul de contagiozitate este între 70 și 90 la sută. Pacienții netratați pot fi contagioși timp de 2-3 săptămâni. Perioada de incubație este între 2 și 6 zile, dar simptomatologia diferă în funcție de localizarea și intensitatea procesului difteric. Cele mai frecvente forme de manifestare a difteriei sunt: angina difterică, cu febră, astenie fizică intensă, anorexie și dureri faringiene. Difteria laringiană se manifestă ca o laringită cu febră, disfonie (răgușeală, tuse aspră, spastică, tiraj intercostal etc.)”, a adăugat dr. Florin Roșu.
Reamintim că, anterior, Direcția de Sănătate Publică Timiș a informat că există și riscul apariției altor boli transmisibile, precum rujeola.
România se va confrunta cu o nouă boală? Este un pericol de natură epidemiologică
„Există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria. Rujeola, într-adevăr are o contagiozitate mai mare, dar eu cred că riscul asta este foarte dependent de gradul de vaccinare al populației, persoanele ar trebui să se adreseze medicilor încă de la primele simptome”, a declarat medicul Virgil Musta la B1 TV.
De asemenea, persoanele care prezintă simptome de natură respiratorie sau digestivă ar trebui să se prezinte de urgență la medic. Mai mult, specialiștii spun ca persoanele în vârstă ar trebuie sa repete vaccinul împotriva poliomielitei.
„Există o alertă epidemiologică, în sensul să fim mai precauți să monitorizăm cazurile de sindrom respirator, de sindrom neurologic, adică semne care apar în Poliomielită, sindrom digestiv, isteric, adică sindroame care pot fi cauzate de către bolile menționate înainte (…) Sunt două categorii.
În primul rând, copii nevaccinați și adulții în vârstă, acre sunt vaccinați, dar imunitatea lor este în scădere. Este recomandat chiar și acestora să li se facă un booster, pentru că până acum nu era necesar poliomielitei”, a completat medicul infecționist.