Anunțul venit direct de la Moscova. Ce se întâmplă în Marea Neagră

În timpul unui briefing susținut în marginea celui de-al XII-lea Forum Juridic Internațional de la Sankt Petersburg, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a adus în discuție problema minării deliberate a Mării Negre de către Ucraina. Potrivit declarațiilor sale, această acțiune reprezintă o amenințare semnificativă pentru alte state din regiune.

Ea a subliniat că principalul pericol constă în faptul că minele maritimă riscă să plutească în derivă, ceea ce poate afecta siguranța navigației și a altor activități maritime în zonă. Această situație este percepută de Rusia și de alte state din regiune ca fiind extrem de periculoasă și neprevăzută, având potențialul de a provoca incidente grave.

Informația a fost raportată conform agenției de presă TASS. Această declarație vine într-un context tensionat al relațiilor dintre Rusia și Ucraina, cu accent pe problemele de securitate în regiunea Mării Negre, unde tensiunile militare și provocările de securitate sunt frecvente subiecte de discuție la nivel internațional.

„Preocupările serioase pentru siguranța navigației în Marea Neagră sunt cauzate de acțiunile regimului de la Kiev privind minarea deliberată a apele de coastă”, a spus Zaharova.

Minele ucrainene plutesc in derivă

Maria Zaharova a amintit că la începutul operațiunii militare speciale, Ucraina își mina deja porturile de la Marea Neagră și că din cauza furtunilor, multe mine au fost smulse din ancore și au plutit în derivă.

Ea a mai adăugat că minele nu sunt încă complet echipate cu inteligență artificială, astfel încât să înțeleagă că trebuie să plutească către Rusia. Astfel, au apărut în largul coastelor României, Bulgariei și Turciei. Zaharova a subliniat că nu există nicio garanție că astfel de incidente nu se vor repeta și în viitor.

De asemenea, reprezentantul Ministerului rus de Externe a subliniat caracterul contradictoriu al acțiunilor reprezentanților regimului de la Kiev, care, concomitent cu minarea în continuare a apelor de coastă ale Mării Negre, „invită comunitatea mondială să facă afaceri, să livreze alimente și să se implice în operațiuni economice în Marea Neagră”. Minele aflate în derivă în Marea Neagră au ajuns, în repetate rânduri, în porturile țărilor de coastă și s-au apropiat de strâmtoarea Bosfor.