„Am precizat foarte clar că orice marfă care intră în Ucraina pe care o considerăm că poartă arme va deveni o țintă legitimă, de pe teritoriul ucrainean”, a spus Serghei Lavrov într-un interviu pentru RT.

Avertismentul său vizează toate țările europene care trimit echipament militar Ucrainei, inclusiv România.

„România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei”, spunea președintele Klaus Iohannis, pe data de 27 februarie.

Reamintim că Serghei Lavrov, a transmis vineri, 18 martie, un nou mesaj către Occident. Acesta a spus că sancțiunile economice nu vor îngenunchia Kremlinul.

Serghei Lavrov: Vom supraviețui sancțiunilor

Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, susține că Occidentul a blocat relațiile diplomatice cu Rusia, ci nu invers, așa cum se vehiculează în presa internațională. De altfel, acesta a spus că, acum, Rusia nu-și mai face speranțe false că se poate baza pe Statele Unite ale Americii.

Spre final, Serghei Lavrov a adăugat că majoritatea statelor nu vor să primească ordine de la SUA. Conform spuselor sale, oficialii americani urmăresc să transforme lumea într-un salon american în care Washingtonul trage sforile.

„Obiectivul nostru este acela de a elimina orice amenințare care vine de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Amintim că, recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre conflictul armat din Ucraina, dar și despre atitudinea Statelor Unite ale Americii despre războiul actual. Potrivit spuselor sale, SUA nu vor să rezolve criza ucraineană.

Rusia: SUA nu vor să rezolve criza din Ucraina

Ministrul de Externe din Rusia susține că Washingtonul nu este interesat să rezolve criza ucraineană într-un timp scurt.

„Acum nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite ca acest conflict să fie soluționat cât mai curând posibil. Statele Unite ale Americii joacă cu siguranță un rol decisiv în determinarea poziției autorităților de la Kiev”, a spus el.

Serghei Lavrov a explicat că această situația este prezentă de ani de zile, cu mult înainte de izbucnirea conflictului armat de acum.

„De mulți ani au fost reprezentați pe coridoarele puterii de la Kiev, inclusiv în agențiile de aplicare a legii, în Serviciul de Securitate, în conducerea armatei”, a afirmat acesta, potrivit Interfax.

Serghei Lavrov, despre negocierile de pace cu Ucraina

De asemenea, anterior, acesta a vorbit și despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, care din punctul său de vedere nu sunt deloc ușoare. Pe de altă parte, el a adăugat că are speranțe referitoare la un compromis.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC, citat de Reuters.

În ceea ce privește noile decizii care ar putea fi luate, ministrul rus subliniază faptul că negociatorii de pace sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate al Ucrainei. Pe de altă parte, el a explicat că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.