Fostul europarlamentar și președinte al Forumului Regional al Balcanilor de Vest, Victor Boștinaru, a comentat, miercuri, declarația directorului general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, Anton Mugurel Rog, legată de prezența serviciilor de informații ruse în România.

Serviciile de informații ruse, prezente în România?

Rusia continuă să facă ceea ce a făcut dintotdeauna, pe domeniul cibernetic. Poate și aici declarația domnului Rog este poate ușor evazivă, din sumarele mele informații despre asemenea operațiuni și prezență a intelligence-ului rus pe partea de cyber.

Au fost tentative mai vechi care au fost respinse.  Nu uitați ce spunea cândva Petre Roman. În 1990 au trebuit făcute eforturi de către România pentru a putea să se debaraseze de peste 20.000 de operativi ai serviciilor secrete a URSS. N-ar trebui să uităm nicio clipă.

În fața unui război hibrid, dacă anumite entități publice au capabilități să se apere împotriva atacurilor cibernetice, firme civile din domeniul infrastructurii critice, gen hidro, transport distribuție electricitate, transport feroviar, subteran, acestea pot fi cu ușurință reduse la tăcere printr-un singur atac și asta impune o educație pentru situația de război cibernetic și obligația progresiv instituționalizată a cooperării dintre civil și militar pentru a putea să facem față unor asemenea provocări.”, a declarat Victor Boștinaru la Antena 3.

Ce a spus reprezentantul SRI în legătură cu securitatea cibernetică din România

Marți, directorului general al Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI, Anton Mugurel Rog, a spus că toate serviciile relevante de informații din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic.

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informații din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România. Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a declarat Anton Mugurel Rog.