Amenințare pentru ungurii din România. Maghiarii se tem de ce e mai rău: Vor contamina totul!

Kelemen Hunor

SURSA FOTO: Dreamstime

Kelemen Hunor: Partidele anti-maghiare ar putea „contamina” dezbaterile politice din România. Kelemen Hunor este candidatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România la alegerile prezidențiale din 2024.

Kelemen Hunor: Partidele anti-maghiare ar putea „contamina” dezbaterile politice din România

În cel mai recent interviu, Kelemen Hunor a criticat dur partidele de guvernământ din România pentru că tolerează Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) și S.O.S. România, cunoscute in ultimii ani pentru atitudinile lor anti-maghiare.

De asemenea, Hunor susține că, dacă liderul AUR, George Simion, va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, partidele extremiste ar putea obține până la 30 la sută din voturi la alegerile parlamentare, informează Hungary Today.

Potrivit liderului UDMR, în fiecare țară partidele de guvernământ sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în societate, și, desigur, acest lucru „nu este diferit în România”.

AUR a apărut după 2017 și a intrat în Parlament în 2020. Este clar că nemulțumirea acumulată, frustrarea, furia și atitudinea mainstream-ului politic în timpul guvernelor de după anul 2012 au contribuit la întărirea acestor forțe de extremă dreapta și extrema stânga”, a spus Hunor Kelemen în interviul acordat RFI.

Hunor susține că guvernarea actuală continuă să facă aceleași greșeli

Liderul UDMR susține, de asemenea, că oamenii aflați astăzi la guvernare continuă să facă aceleași greșeli.

„Nu au curajul să se confrunte cu aceste forțe și să spună: Până aici!. Am discutat mult despre asta, mai ales când eram la guvernare. Ni s-a spus că „nu putem face asta pentru că vom pierde voturi” și așa mai departe. Este clar că astăzi în Parlament vom avea o forță politică care va ajunge până la 20%: AUR și Șoșoacă.

Dacă sunt deja capabili să provoace atâtea scandaluri când reprezintă doar 10% din parlament, vă puteți imagina ce se va întâmpla dacă ar reprezenta douăzeci la sută?”, a continuat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai afirmat că nu se teme că George Simion, liderul AUR, va câștiga alegerile prezidențiale.

„Nu mă tem că vor guverna, pentru că nimeni nu va intra în coaliție cu ei. Nimeni nu va coopera cu ei în Parlament sau în guvern.

Dar asta nu înseamnă că nu vor contamina întreaga dezbatere politică din interiorul și din afara legislativului și în dezbaterile publice”, a declarat el.

Pericolul reprezentat de AUR și S.O.S. România în viitorul Parlament

În plus, a avertizat Kelemen Hunor, dacă George Simion va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, va exista o problemă foarte gravă, întrucât AUR și S.O.S. România ar putea avea, în total, în Parlament, 30%, „ceea ce ar fi dezastruos pentru România”.

Întrebat dacă este posibil ca partidele extremiste să fie izolate în Parlament și pe scena politică, Hunor Kelemen a spus că nu poți sta ca un spectator și să urmărești ce s-a întâmplat de mai multe ori în Parlamentul româniei.

„În Parlamentul European, Roberta Metsola a rezolvat într-o secundă cazul Șoșoacă. Dar aici, regulile nu ne permit.

Regulile parlamentare trebuie schimbate, iar acest lucru necesită curaj. Liderii partidelor trebuie să dea dovadă de curaj. Acum este o lipsă de curaj”, a subliniat candidatul UDMR la președinție.

După alegeri, UDMR va reveni la guvernare

În septembrie, Hunor declara că, după ce se vor termina alegerile, UDMR va trebui să revină la guvernare, „ca să avem un cuvânt de spus în decizii și ca poporul și comunitățile maghiare să fie câștigătorii evoluțiilor din anii următori”.

Kelemen Hunor s-a întâlnit personal cu ministrul Afacerilor de Externe din Ungaria, Péter Szijártó, la București pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă comunitatea maghiară din România.

„După alegeri, UDMR ar trebui să revină la guvernare, ca să avem un cuvânt de spus în decizii și ca poporul și comunitățile unguri să fie câștigătorii evoluțiilor din anii următori!

La București, l-am întâlnit pe Péter Szijártó, ministru, cu care am vorbit despre provocările cu care se confruntă comunitatea noastră, pe lângă cooperarea româno-maghiară”, comenta el pe rețelele sociale.