Cele mai frecvente atacuri care au loc în acest moment vizează routerele şi toate mărcile sunt vulnerabile, însă îngrijorarea experţilor în securitate este că multe dintre atacuri nu se văd.
“Toată lumea are un router acasă, poate chiar două. Tot internetul supravieţuieşte pe baza routerelor. Toate mărcile de routere mari pot fi sparte. Sunt foarte multe atacuri pe routere care noi nu le vedem. De ce? Pentru că nu avem cum, nu avem antivirus pe care să îl putem instala pe routere. Routerele nu suporta antiviruşi, procesoarele acestora nu sunt optimizate să ruleze antiviruşi şi ca urmare se creează un fel de gaură neagră în care nu ştim exact ce se întâmplă, a declarat Costin Raiu director, Global Research & Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab.
Atacurile împotriva routerelor au reprezentat principala metodă prin care adversarii Statelor Unite au penetrat reţelele americane, conform unui raport FBI. Kaspersky lucrează în prezent la o soluţie de securitate pentru routere bazate pe propriul sistem de operare, iar un router care va integra aceasta soluţie va fi pe piaţă în următorii doi ani.
Ransomware pentru televizoare
Televizoarele au devenit la fel de inteligente ca smartphone-urile, iar infractorii cibernetici derulează atacuri pe aceste dispozitive. “Am văzut atacuri de tip ransomware pe televizoare care blochează setările de internet ale televizorului şi nu e foarte uşor să scapi de ele”, spune Raiu.
Există televizoare cu sisteme de operare Android unde se pot instala soluţii antivirus. Raiu spune însă că atacurile pe televizoare nu sunt la scare mare. “Până când nu vom avea atacuri multe care să deschidă ochii nu putem face nimic semnificativ pentru că nu ştim de unde vin atacurile respective, explică Raiu.
Malware pentru mobil ia amploare. “Dacă pentru Android putem să avem un antivirus, pe iOS nu putem. Dacă un atacator infectează un iPhone nu poate fi identificat. E posibil, de asemenea, să fie foarte multe atacuri de acest gen pe care nu le vedem”, mai spune Raiu.
Aşa numitele atacuri distructive a reprezintă o unealtă pe care o folosesc tot mai mulţi actori şi tot mai des. Atacurile sunt extraordinar de periculoase. “În momentul în care cineva distruge calculatoarele într-o infrastructură critică bănci sau producţie de petrol, ele pot afecta viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi.
Fake news, o ameninţare reală
“Mass opinion manipulation/Manipularea opiniei publice face parte din categoria ameninţărilor cibernetice şi este înfricoşător cât de eficiente sunt”, afirmă Raiu. “Încercăm să educăm opinia publică în acest gen de ameninţări. Noi nu putem face prea multe. Putem să blocăm site-uri, mesaje, dar în cele din urmă se rezumă la încrederea pe care oameni o au în media şi cum pot recunoaşte informaţiile falsificate. Trebuie să facem mai mult ca industrie pentru a salva democraţia, pentru ca în viitor să avem un proces democratic normal”, a concluzionat acesta.