Bugeacul, care aparţine de Ucraina şi se întinde la sud-vest de Odessa, reprezintă o țintă potențial atractivă. Este concluzia unei analize publicate de Atlantic Council.

Ucraina a găzduit luna trecută reprezentanți din 40 de țări la ”summitul inaugural al Platformei Crimeea”. Această inițiativă diplomatică își propune să readucă ocupația peninsulei Crimeea de catre Rusia pe agenda globală. Cu toate acestea, în timp ce Kievul lucrează pentru aduce atenția internațională asupra Crimeei ocupate, o altă regiune a Ucrainei rămâne vulnerabilă la mașinațiunile Moscovei.

Bugeacul este o regiune multiculturală în sud-vestul Ucrainei. Și împărtășește multe dintre caracteristicile care au contribuit la facilitarea preluării Crimeei de către Kremlin. Diferită din punct de vedere etnic și izolată fizic de restul Ucrainei, Bugeacul de azi este o regiune majoritar de limbă rusă, cu o populație de 600.000 de oameni. Mass-media din Rusia se bucură de o mare audiență aici, iar problemele de identitate sunt animate de un curent subteran al sentimentului rusofil care datează din epoca țaristă.

Trupele rusești ar putea repeta scenariul „omuleților verzi” din Crimeea

Între timp, republica separatistă transnistreană, controlată de Kremlin, aflată în Republica Moldova vecină se mândrește cu o prezență militară rusă semnificativă.

Aceste trupe rusești ar putea repeta scenariul „omuleților verzi” care, in 2014, au pus mâna pe Crimeea pentru Vladimir Putin.

O problemă de securitate națională pentru Ucraina

Bugeacul, această regiune pitorească, poate deveni o problemă de securitate națională pentru Ucraina. Iar Kremlinul poate submina în continuare suveranitatea ucraineană și integritatea teritorială a țării.

În timp ce, înainte de 2014, Crimeea avea o populație predominant rusă, cu minorități ucrainene și tătare, Bugeacul de azi este mai mult un amestec al diferitelor grupuri etnice. De remarcat faptul că regiunea nu are o majoritate etnică ucraineană. Oficial, etnicii ucraineni reprezintă aproximativ 40% din populație, alături de etnicii ruși (20%), bulgari (20%), moldoveni (13%) și alte grupuri etnice mai mici.

Bugeacul riscă să se transforme intr-un nou front în războiul hibrid

Deși s-a acordat o atenție semnificativă impactului intervenției Rusiei în Crimeea și in estul Ucrainei, în Bugeac există vulnerabilități care par ignorate. Comunitatea internațională s-a angajat în a sprijini comunitățile din estul Ucrainei. Inițiative similare sunt necesare și in cazul Bugeacului.

În 2015, încercările de a alimenta separatismul pro-Kremlin în regiune au scăzut, dar comunitatea internațională nu trebuie să se culce pe-o urecher. În schimb, ar trebui să ia în considerare identificarea Bugeacului ca o problemă de securitate majoră și să înceapă să ofere Ucrainei o asistență mai mare. Pentru ca țara să evite pericolul ca Bugeacul să se transforme intr-un nou front în războiul hibrid în curs de desfășurare al Rusiei.

Sursa foto: Dreamstime