După ce cancelarul german a anunțat o sancțiune gravă pentru Rusia, respectiv că procedura de certificare a gazoductului Nord Steam 2 a fost blocată, Rusia a reacționat.  Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a venit cu o replică dură. El a avertizat cu privire la o creștere severă a prețurilor gazelor naturale în Europa.

”Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural”, a scris Medvedev pe Twitter.

Reacția care a provocat furia Rusiei

Anterior, marți, Scholz a anunțat că certificarea gazoductului Nord Stream 2 va fi oprită ca răspuns la acțiunile Moscovei în estul Ucrainei.

După ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, aflate în estul Ucrainei, cancelarul german a anunțat o sancțiune gravă pentru Rusia. În contextul în care situația s-a schimbat, spune Scholz, nu poate exista o certificare pentru gazoductul Nord Stream 2.

„Nu poate exista certificare”, a declarat Scholz, dând asigurări că „situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Olaf Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat” de guvernul german.

Declarațiile făcute de cancelarul Germaniei

De asemenea, Scholz a mai spus că guvernul Germaniei şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa „într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit „o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii. Acesta a pledat și pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi „pentru a evita o catastrofă”.

„Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, „la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est”, potrivit sursei menționate.

Conducta de 750 de mile a fost finalizată în septembrie, dar nu a primit încă certificarea finală de la autoritățile de reglementare germane. Fără aceasta, gazele naturale nu pot trece prin conducta Mării Baltice din Rusia către Germania. Nord Stream 2 ar putea livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.