Amenințarea schimbărilor climatice este unul dintre rarele subiecte în cazul cărora SUA nu intră în conflict cu China și cu Rusia. Țările, adversare geopolitice, întreţin un dialog bun în sfera mediului.
Comunicat comun din partea Statele Unite şi a Chinei
Liderii chinez, Xi Jinping, și rus, Vladimir Putin, vor participa la Summit-ul asupra Climei organizat de președintele Joe Biden, care începe joi în mod virtual, din cauza pandemiei. Chinezii, americanii și rușii știu că timpul pentru ca planeta să se salveze este scurt. Este posibil să fie în conflict pe o serie de alte probleme, dar nu și atunci când subiectul se referă la mediu, potrivit O Globo.
La sfârşitul săptămânii, SUA și China au dat publicităţii un comunicat comun în care spuneau că cele două națiuni „sunt angajate să coopereze una cu cealaltă pentru a înfrunta criza climatică, care trebuie să fie combătută cu toată seriozitatea și urgența necesară”. Un mesaj clar de unitate pe această temă, în ciuda rivalității celor două țări în domeniile economic, geopolitic și al drepturilor omului. Este suficient să ne uităm la tonul conflictual de la recenta reuniune a șefilor diplomației chineze și americane din Alaska.
Vladimir Putin participă la reuniune, în ciuda atacurilor venite din partea americanilor la adresa sa
Cu toate acestea, cele două guverne înțeleg că problema de mediu trebuie tratată în comun, deoarece privește viitorul planetei. Ambele ţări pot câștiga sau pierde împreună. Același lucru este valabil și pentru Putin, care va participa la reuniune în ciuda faptului că Biden l-a calificat drept asasin, pe lângă faptul că guvernul său a făcut obiectul unor noi sancţiuni americane acum câteva zile din cauza unor acțiuni cibernetice și, de asemenea, pentru ingerinţa în alegerile prezidențiale din SUA.
Cu toate acestea, atunci când subiectul este încălzirea globală, tonul se schimbă. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că Summit-ul asupra Climei este „un eveniment multilateral, axat pe climă și ecologie, pe care Rusia le consideră priorități importante”.
Un astfel de consens între marile puteri este extrem de rar. A existat în ultima vreme în lupta împotriva terorismului jihadist al Al-Qaeda și a Statului Islamic și în privinţa necesității semnării un acord în domeniul nuclear cu Iranul.
În cel din urmă caz, în anii lui Donald Trump, s-a produs o ruptură privind decizia președintelui american de la acea vreme de a se retrage din acordul cu Teheranul, ciocnindu-se frontal nu numai cu rușii și chinezii, ci și cu aliați occidentali precum Franța, Regatul Unit și Germania.
Unitatea dintre SUA, China, Rusia şi alte ţări demonstrează importanța problemei
Unitatea dintre Washington, Beijing și Moscova, pe lângă aproape toate țările europene, africane, asiatice și latino-americane, în jurul necesității de a reduce emisiile de carbon demonstrează importanța problemei. După ani în care s-a produs o ciocnire între consensul științific și negaţionism, stimulată de câteva personalităţi politice precum Trump, se pare că am ajuns într-un punct în care nu mai există discuții despre pericolul pentru întreaga lume.
Biden știe acest lucru și va avea drept prioritate lupta împotriva schimbărilor climatice în cei patru ani de guvernare, aceasta fiind şi temelia programului său economic de trilioane de dolari.
Confruntat cu acest scenariu, Jair Bolsonaro participă extrem de izolat de Summit. Cu un istoric negaţionist, el încearcă să adopte un ton mai blând acum, că nu mai există Trump în domeniul anti-știință. Nu va fi o sarcină ușoară. Este ca și cum Arabia Saudită ar încerca să se arate liberă la o manifestare referitoare la apărarea libertății presei.
Sursa foto: Dreamstime