Ameninţarea COVID-19 nu a dispărut. Următoarea variantă, mai letală și mai rezistentă

Sursă: Dreamstime

Deși varianta Omicron și-a luat adio de la noi, călătoria SARS-CoV-2 încă nu s-a încheiat și cu siguranță ne poate pregăti noi surprize.

Chiar dacă multe țări ridică restricțiile legate de pandemie, vânătorii de viruși rămân în alertă maximă, avertizând că nu se pune problema dacă vă apărea o altă variantă periculoasă, ci mai curând când. În cel mai sumbru scenariu, următoarea variantă covid ar putea găzdui o suită de mutații care o vor face mai letală și mai rezistentă la vaccinurile existente.

Numărul mare de infecții la nivel mondial a oferit virusului o oportunitate nebănuită de a evolua. Iar SARS-CoV-2 a dovedit că o poate face ca nimeni altul. Ritmul în care au apărut variantele și cât de diferite au fost una de cealaltă îi contrariază și acum pe oamenii de știință, scrie Grid.

Cercetătorii care încearcă acum să fie cu un pas înaintea virusului, urmăresc evoluția acestuia în timp real prin secvențierea genomică. Ei folosesc instrumente de calcul puternice pentru a anticipa schimbările viitoare. De asemenea, vânează specii de animale care ar putea adăposti SARS-CoV-2, oferind virusului un loc unde să stea la pândă și să evolueze.

Omicron nu va fi ultima variantă

„Nu aș paria pe dispariția virusului”, declară Thomas Friedrich, virolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. „Omicron nu va fi ultima variantă”, adaugă el.

„Cred că am învățat în acest moment să nu subestimăm toate salturile evolutive pe care le poate face acest virus”, crede și Stephen Goldstein, virolog la Universitatea din Utah. „Ar trebui să fim destul de atenți în a mai face predicții despre ceea ce urmează”, consideră el.

Pe măsură ce lumea își construiește imunitatea la SARS-CoV-2 prin infecție și vaccinare, virologii se așteaptă ca boala să devină, în medie, mai ușoară. Dar nu se știe cât va dura asta sau câte variante vom mai vedea pe parcurs. Dacă pi (următoarea literă din alfabetul grecesc) se dovedește a fi o provocare mai mare sau mai mică decât predecesorul său, acest lucru rămâne de văzut.

„Ne așteptăm că atunci când virusul intră într-o nouă gazdă, să poată exista o schimbare evolutivă, pe măsură ce virusul se adaptează la noua sa gazdă”, a mai spus Goldstein. „Observăm acest proces cu SARS-CoV-2, pe care nu l-am văzut cu alte coronavirusuri care au intrat în populația umană înainte de virologia modernă, cu atât mai puțin cu tehnologia de secvențiere.”

Omicron a apărut de nicăieri

În consecință, virusul ne-a adus în față niște provocări incredibile, Omicron fiind o astfel de provocare.

„Omicron a apărut de nicăieri”, afirmă expertul. „Nu ne așteptam să fie ceva atât de diferit”.

Varianta Omicron se mândrește, dacă putem spune asta, cu aproximativ 50 de mutații, aproximativ de două ori mai multe modificări distinctive decât Alfa sau Delta.

Varianta este și extrem de transmisibilă și ocolește imunitatea construită în întreaga de oameni prin vaccinare mai bine decât orice versiune anterioară.

Omicron provoacă boli mai ușoare decât variantele anterioare, deoarece nu ajunge la fel de adânc în plămâni, dar și pentru că a apărut atunci când mulți oameni aveau o anumită imunitate la infecții sau vaccinări anterioare. Cu toate acestea, a făcut ravagii pe tot globul, iar subvarianta sa și mai transmisibilă, BA.2 , câștigă acum teren.

Un sfârșit incert

Este clar însă că nimeni nu poate spune când va apărea succesoarea variantei Omicron sau cum va arăta. ”Transmiterea Covid ar trebui să scadă în următoarele luni, mai ales că temperaturile se încălzesc în emisfera nordică.

Cu această combinație de transmisitere mai scăzută și cu imunitate acumulată din iarnă ar putea să ne ajute să câștigăm timp. Dar există numeroase oportunități pentru virus în altă parte a lumii, deoarece aproximativ 35% din populația globală rămâne nevaccinată.