O nouă instalaţie în apropiere de aeroportul din Phenian este aproape sigur legată de extinderea programului de rachete balistice al Coreei de Nord, susţine un raport al unui think-tank cu sediul la Washington, citat miercuri de Reuters.
Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS, Center for Strategic and International Studies) a citat imagini luate din satelit care, potrivit lui, arată că instalaţia şi o structură subterană din apropiere au capacitatea de a găzdui cele mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) ale Coreei de Nord, capabile – conform experţilor – să lovească orice punct în SUA. Instalaţia este în construcţie din 2016 şi cuprinde anumite caracteristici notabile, în special un terminal feroviar acoperit, extrem de mare, precum şi clădiri legate printr-o reţea rutieră, potrivit raportului CSIS publicat marţi. Instalaţia este relativ aproape de uzine în care se produc componente ale rachetelor balistice în regiunea Phenianului.
„Luate în ansamblul lor, aceste caracteristici sugerează că instalaţia este concepută probabil pentru a susţine operaţiuni cu rachete balistice”, potrivit raportului, care o numeşte instalaţie de susţinere a rachetelor balistice Sil-li.
Ambasada Coreei de Nord la Beijing nu a putut fi contactată deocamdată pentru a comenta raportul, notează Reuters. Întrebat despre acest raport în cursul unei reuniuni regulate de informare la Seul, miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării a declarat că ar fi nepotrivit să comenteze.
Negocierile privind programul nuclear al lui Kim Jong-Un, în impas
Negocierile vizând destructurarea programelor nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord sunt în impas, după eşecul reuniunilor de lucru cu SUA anul trecut. În 2018, Coreea de Nord a anunţat închiderea sitului său de testări nucleare de la Punggye-ri şi, anul trecut, ea a propus să-şi dezmembreze complexul nuclear de la Yongbyon în schimbul revocării a cinci rezoluţii-cheie ale ONU în cursul unui summit eşuat între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump în Vietnam. Dar experţi şi responsabili americani afirmă că, în absenţa unui acord de denuclearizare, Coreea de Nord a continuat să-şi extindă arsenalul de arme nucleare şi de rachete balistice.
În ultimele luni, Coreea de Nord a avertizat de asemenea că şi-ar putea reevalua moratoriul autoimpus asupra testelor cu arme nucleare şi a lansărilor de ICBM.
Situată în colţul sud-vestic al aeroportului internaţional din Phenian – la circa 17 km nord-vest de capitala nord-coreeană – instalaţia Sil-li se întinde pe o suprafaţă de 442.300 metri pătraţi, potrivit CSIS. „O clădire înaltă în cadrul instalaţiei este suficient de mare pentru a adăposti o rachetă balistică intercontinentală de tipul Hwasong-15 şi, în consecinţă, oricare din variantele cunoscute ale rachetelor balistice din Coreea de Nord”, indică raportul.
Instalaţia a fost construită alături de o facilitate subterană ale cărei dimensiuni probabile sunt suficient de mari pentru a adăposti cu uşurinţă orice fel de rachete balistice nord-coreene cunoscute, lansatoarele lor şi vehiculele de susţinere asociate. Clădirile sunt legate printr-o largă reţea rutieră care ar putea ajuta la deplasarea unor camioane mari şi a unor lansatoare de rachete balistice, notează Agerpres.
Coreea de Nord şi Coreea de Sud au avut un schimb de focuri sâmbătă în apropierea unui post de pază frontalier, sporind tensiunea la o zi după ce media nord-coreeană îl arătase pe Kim vizitând o uzină, într-o primă relatare a unei apariţii publice a acestuia după 11 aprilie. Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de croazieră antinavale cu rază scurtă de acţiune în mare şi avioane de vânătoare Suhoi au tras rachete aer-sol în 14 aprilie.