Moscova ar putea înceta să mai dialogheze cu Bruxellesul dacă ţările occidentale nu doresc să menţină un dialog pe bază de respect reciproc, a declarat marţi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, în cursul unei dezbateri în cadrul clubului internaţional de discuţii de la Valdai, relatează RIA Novosti.
‘Sunt persoane responsabile de politica externă în Occident care nu înţeleg necesitatea unui discuţii pe bază de respect reciproc, poate că ar trebui să nu mai comunicăm cu ei o vreme.
”Aşa să fie dacă ei vor asta”
Mai ales că Ursula von der Leyen (preşedinta Comisiei Europene) spune că parteneriatul geopolitic cu actualul guvern rus nu funcţionează. Aşa să fie dacă ei vor asta’, a afirmat Lavrov.
Totodată, şeful diplomaţiei ruse a pledat marţi pe lângă Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate comună, Josep Borrell, împotriva instigării la sentimente antiruseşti, după decizia celor 27 de state membre de a impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi responsabili de otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, potrivit EFE şi RIA Novosti.
Acest apel a fost lansat într-o discuţie telefonică între Lavrov şi Borrell, în cursul căreia şeful diplomaţiei europene l-a informat pe ministrul rus despre deciziile luate luni la Consiliul miniştrilor de externe din UE, a indicat MAE rus într-un comunicat.
”Drepturi egale şi respect reciproc”
‘Partea rusă a subliniat că incitarea la sentimente antiruseşti în UE şi crearea sub pretexte inventate de noi factori iritanţi în relaţiile cu Rusia nu corespund obiectivelor de stabilizare a situaţiei în Europa’, menţionează diplomaţia rusă în text.
MAE rus subliniază că relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles trebuie să se bazeze ‘exclusiv pe drepturi egale şi pe respectul reciproc al intereselor’ de ambele părţi.
Rusia a cerut ‘unor ţări care dau tonul în UE’ să abandoneze tentativele de a ‘trata probleme de pe poziţii de superioritate, şi să conştientizeze că nu există alternativă la un dialog onest cu probele în mână’, conform aceluiaşi comunicat.
Consiliul miniştrilor de externe din UE s-a pus de acord luni cu privire la impunerea de sancţiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi în Rusia cu agent neurotoxic de tip Noviciok, de concepţie sovietică, în timp ce Moscova pretinde că nu are nicio dovadă că s-ar fi comis un atentat la viaţa ‘bloggerului’, şi califică acuzaţiile drept nefondate.
Sancţiuni pe baza unei propuneri comune din partea Franţei şi a Germaniei
Organismele tehnice ale Consiliului vor pregăti sancţiuni pe baza unei propuneri comune din partea Franţei şi a Germaniei, care va include ‘dovezile’ în acest caz.
În orice caz, Borrell a indicat clar luni că sancţiunile ce vor fi impuse de UE pentru ‘tentativa de asasinare’ a lui Navalnîi nu vor însemna neglijarea dialogului cu Moscova.
‘Rusia are alte dimensiuni în relaţia noastră. Noi vom impune sancţiuni pentru un eveniment specific şi concret, dar în acelaşi timp noi trebuie să discutăm despre aplicarea acordurilor de la Minsk (privind pacificarea estului Ucrainei), consolidarea rezilienţei noastre, noi interacţionăm selectiv cu Rusia în probleme de politică externă în care avem interese specifice’, a spus el.
În cadrul discuţiei lor telefonice, Lavrov şi Borrell au abordat de asemenea respectarea acordurilor de la Minsk pentru rezolvarea conflictului în estul Ucrainei, conflictul armat din Nagorno-Karabah şi criza politică din Belarus, notează EFE.