aceeasi luna din 2003. In asemenea conditii, analistii economici au avertizat ca Banca Nationala va avea dificultati in atingerea tintei anuale de inflatie, stabilita la 9%. Amenintarile nu vin in perioada urmatoare doar dinspre scumpirile energetice programate. Apropierea alegerilor, care antreneaza in fiecare an mai multe ajutoare sociale sau subventii, precum si contextul international, cu un pret al petrolului in crestere, sunt tot atatea pericole. Saptamana trecuta, pretul barilului de petrol a ajuns la un nivel record de 49 de dolari. Evolutia internationala a determinat si SNP Petrom sa majoreze pretul benzinei cu 2.200 de lei pe litru, iar pe cel al motorinei cu 2.300 de lei pe litru. Scumpiri asemanatoare au anuntat si LukOil, Mol si benzinarii particulari, precum si Rompetrol, care va creste preturile cu 10%. Desi experienta scumpirilor anterioare la carburanti arata ca acestea antreneaza cresteri de preturi in lant in alte domenii, Comisia Nationala pentru Prognoza sustine ca efectele asupra inflatiei nu se vor resimti anul acesta, fiind compensate de stagnarea preturilor la paine. Asigurari ca pentru tinta anuala de inflatie nu exista amenintari grave a transmis si Ministerul Finantelor. Acesta a aratat ca influenta cresterii economice, peste previziunile initiale (6,5-7% fata de 5,5%), asupra inflatiei nu va fi semnificativa, scaderea mai rapida a deficitului public urmand sa compenseze impactul dinamicii mai rapide a consumului gospodariilor si investitiilor. MFP mai aminteste ca nu vor mai exista nici cresteri concomitente ale preturilor la energie si pentru accize.Scumpirile energetice vor continua in cea de a doua parte a anului, cu o crestere a pretului gazelor cu 5%, de la 1 octombrie. Totodata, din august pretul national de referinta la energia termica este mai mare cu 12%, impactul asupra inflatiei urmand sa se resimta in iarna.Presiuni asupra ratei inflatiei mai pot veni, in perioada urmatoare, si dinspre masurile cu caracter social anuntate inainte de alegeri. Astfel, pensiile vor fi majorate din septembrie (mai devreme decat era programat initial) cu 9,5%. Fondurile alocate se vor ridica la 3.000 de miliarde de lei pana la finele anului. Ajutoarele pentru incalzirea locuintelor vor creste si ele cu 17% in noiembrie si decembrie. In plus, de la jumatatea acestei luni nivelul de compensare al medicamentelor pentru pensionari a crescut la 90%, 600 de miliarde de lei fiind alocate in aceasta directie la ultima rectificare bugetara. Alte 850 de miliarde de lei vor acoperi subventia de doua milioane de lei la hectar acordata agricultorilor. Tot inainte de alegeri Guvernul a gasit bani pentru a suplimenta cu venituri de completare ajutorul de somaj acordat unui numar de 3.100 de disponibilizati.
De unde pot aparea probleme
· Cresterea record a pretului mondial al petrolului pana aproape de 50 de USD/baril a antrenat scumpirea carburantilor si in Romania (cu 2.200 lei benzina si 2.300 lei motorina)
· Gazele se vor scumpi de la 1 octombrie cu 5%
· Pretul de referinta la energie termica, mai mare cu 12% din august
· Masuri sociale: pensiile cresc cu 10%; 850 miliarde de lei alocate pentru subventia de doua milioane de lei/ hectar; ajutoarele pentru incalzirea locuintei cresc cu 17%; medicamentele compensate in proportie de 90%, venituri de completare pentru 3.100 de disponibilizati.