Datele guvernamentale au confirmat ceea ce se bănuia: creşterea economică a Chinei a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, pe fondul scăderii consumului, al apariţiei unor focare epidemice şi al reducerii activităţilor imobiliare, potrivit CNN.
Prețurile locuințelor au scăzut pentru a treia lună consecutiv, semn că o criză imobiliară continuă să se adâncească. Vânzările cu amănuntul au avut, de asemenea, probleme, sugerând că focarele de coronavirus și abordarea guvernamentală „zero-Covid” de a bloca zonele în care virusul reizbucnește au efecte asupra economiei.
Analiştii spun că aceste probleme nu vor dispărea, deoarece noile focare obligă companiile să închidă fabricile din regiunile esențiale de producţie.
Eforturile guvernamentale nu vor face decât să atenueze încetinirea
”Un nou focar Covid în Zhejiang a dus la din nou restricții locale și închideri de fabrici, în timp ce problemele din sectorul imobiliar ar putea împiedica construcția proprietăților pentru o perioadă de timp”, au scris analiștii de la Capital Economics.
Eforturile guvernamentale de a ușura politicile și de a ajuta economia „nu vor face decât să atenueze încetinirea”, au adăugat ei.
China s-a confruntat cu numeroase amenințări la adresa expansiunii sale
După ce, din 2020, s-a conturat ca singura economie majoră care a înregistrat o creștere, China s-a confruntat în acest an cu numeroase amenințări la adresa expansiunii sale continue. O penurie de energie a împiedicat producția industrială, deoarece țara s-a luptat să echilibreze nevoia de energie electrică cu eforturile de a aborda criza climatică. Liderii de la Beijing și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la perspectivele de creștere. Potrivit Macquarie Capital, a doua cea mai mare economie a lumii ar urma să mai crească cu 7,8% în 2021. Dar Larry Hu, economist-șef la Macquarie, a avertizat că „tendința generală descendentă va continua în noul an”.
Preocupări legate de creștere
Datele publicate de Biroul Național de Statistică nu au calmat spiritele. Pe lângă cifrele slabe din domeniul imobiliar și al comerțului cu amănuntul, și investițiile în active fixe, cum ar fi instalațiile și echipamentele, și-au pierdut din avânt. Scăderea a fost atribuită în principal cheltuielilor mai slabe în imobiliare și infrastructură. De asemenea, șomajul a crescut ușor, la 5%. Producția industrială, în noiembrie, a a crescut cu 3,8% față de anul anterior, având o ușoară creștere față de octombrie.
„Vestea bună este că partea de producție a economiei dă unele semne de stabilizare”, a scris Hu.
„Zero-Covid” și noi focare
De asemenea, rămân unele întrebări cu privire la eficacitatea abordării „zero-Covid” a Chinei, care implică închiderea agresivă a cartierelor, orașelor și regiunilor, ca răspuns la doar unul sau două cazuri. Închiderile anterioare din marile centre economice au afectat porturile maritime și lanțurile globale de aprovizionare. Preocupările cu privire la varianta Omicron au crescut și ele.
”Recentele focare de coronavirus din China și apariția Omicron sugerează că „restricțiile și precauția consumatorilor sunt aici pentru a rămâne”, au scris analiștii Capital Economics.