Potrivit legii, amenzile în acest sector sunt colosale. Ele pornesc de la câteva sute de lei şi pot ajunge la 10.000 lei şi la interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani. În plus, infracţiuni cum ar fi pescuitul electric, pescuitul cu materiale explozive sau cu substanţe toxice, cu unelte şi scule neautorizate sau omorârea deliberată a mamiferelor marine se pedepsesc cu închisoare de la unul la trei ani.
„Acțiunile vor continua în perioada următoare pentru descurajarea actelor de pescuit ilegal, comercializare ilicită, evaziune fiscală cu pește și produse din pește, precum și protejarea ihtiofaunei în perioada de reproducere naturală”, anunţă Ministerul Agriculturii.
Legislaţia prevede ca, la categoria infracţiunilor ce se pedepsesc cu 10.000 lei, intră fapte precum: nedeţinerea licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial, pescuit recreativ/sportiv; pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală; pescuitul neautorizat al sturionilor; reducerea debitului şi a volumului de apă pe cursurile de apă, în scopul pescuitului ilegal; deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit; producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
Pe 19 martie, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură prin Serviciului Regional Muntenia, împreună cu Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacutură din Bulgaria au efectuat o misiune comună în baza Planului de acțiune româno – bulgar pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul pescuitului. Această misiune s-a desfășurat pe fluviul Dunărea în apele teritoriale ale României și Bulgariei, insulele române și bulgare, cât și pe canalele adiacente în vederea combaterii actelor de braconaj piscicol. Inspectorii din cadrul celor două agenții au efectuat verificări privind respectarea prevederilor legislației române și bulgare în domeniul pescuitului comercial și recreativ.
„În acest sens, au fost inspectate 23 ambarcațiuni de pescuit care practicau pescuitul comercial, din care 20 cu pavilion bulgar și 3 cu pavilion român și au fost controlate 14 persoane care practicau pescuitul recreativ pe malul bulgar al Dunării. Verificările efectuate de echipa de control româno – bulgară au avut următoarele rezultate: confiscarea de plase de pescuit (setci) și vârșe instalate la stănoagă, reperarea și scoaterea din apă a 21 bucăți de șiruri de carmace pentru sturioni cu 1200 de cârlige montate, în dreptul km fluvial 543 (insula Vardim), identificarea și ridicarea în vederea confiscării a 6 setci nemarcate, fiecare cu lungimea de 50 m şi ochiul plasei de 60 mm, încheierea a 3 procese verbale de contravenție”, arată datele transmise de Ministerul Agriculturii.