Președintele Vladimir Putin a lansat numeroase amenințări nucleare după declanșarea războiului din Ucraina. Dar, potrivit unei analize BusinessInsider, amenințările liderului de la Kremlin par să aibă din ce în ce mai puțină greutate în ochii Occidentului. Cea mai recentă amenințare a lui Putin vizează mutarea armelor nucleare tactice ale Rusiei în Belarus.
De când a declanșat invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a lansat un șir de amenințări nucleare, generând condamnări și temeri la nivel internațional, dar, cu fiecare nouă amenințare, adversarii Moscovei par să creadă tot mai puțin că președintele rus ar recurge efectiv la o astfel de armă.
Recent, Putin a anunțat planul de a plasa, până în vară, arme nucleare tactice în Belarus, țară care se învecinează cu state membre UE și NATO, notează BusinessInsider.
Armele nucleare tactice (cunoscute și sub numele de arme nucleare pe câmpul de luptă) sunt, în general, destinate utilizării la o scară mai mică, la distanțe mai mici, și sunt mai slabe decât armele nucleare strategice. Acestea fiind spuse, armele nucleare tactice au totuși capacitatea de a distruge și de a ucide zeci de mii de oameni, scrie publicația americană.
Cum au reacţionat NATO şi SUA după anunţul recent al lui Putin
Deși NATO a condamnat retorica lui Putin, considerând-o „periculoasă și iresponsabilă”, alianța susține că „nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să o adaptăm pe a noastră”. Cu alte cuvinte, NATO a semnalat că monitorizează situația, dar nu a făcut niciun pas major ca reacție. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat pentru CBS News că Washington-ul nu a văzut nimic care să indice că Putin ”se pregătește să folosească arme nucleare tactice în Ucraina”.
„De asemenea, pot să vă spun că nu am văzut nimic care să ne determine să ne schimbăm poziția strategică de descurajare nucleară”, a spus Kirby. Ministrul de externe al Ucrainei a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU ca răspuns la cea mai recentă amenințare a lui Putin. Mkhailo Podoldilak, un consilier al președintelui ucrainean l-a ironizat pe Putin, despre care a spus că este „prea previzibil”. „Cu această declarație despre armele nucleare tactice din Belarus, Putin admite că îi este frică să nu piardă și tot ce poate face este să ameninţe cu armele tactice”, a spus Podolyak pe Twitter.
„Irelevant pentru riscul de escaladare”
Mulți analiști consideră că mare parte din retorica bombastică a lui Putin despre armele nucleare este un semn al frustrării liderului rus față de cât de prost a mers războiul din Ucraina. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), o organizație de cercetare cu sediul la Washington, care a urmărit îndeaproape războiul din Ucraina și a prezentat actualizări frecvente, a declarat că anunțul lui Putin privind plasarea armelor nucleare tactice în Belarus face parte dintr-o „operațiune de informare” , ”irelevant pentru riscul de escaladare către un război nuclear, care rămâne extrem de scăzut”.
Putin vrea, de fapt, să „exploateze temerile occidentale de escaladare nucleară”, susține ISW, adăugând că va evalua, în continuare, dacă liderul rus este „un personaj care amenință în mod repetat că folosește arme nucleare, fără nicio intenție de a o face, pentru a sparge unitatea occidentală”.
Anul trecut, au existat îngrijorări serioase că Putin ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare, deoarece Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele în război. Șeful CIA, Bill Burns, susținea că președintele Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară, dacă devine prea disperat. Dar, acum, acele temeri par că s-au risipit.
Procesul celebrităților, mai important decât amenințarea nucleară
De exemplu, expertul nuclear Joseph Cirincione a scris pe Twitter că i s-a anulat un interviu programat cu jurnaliștii de la Sky News pentru a discuta despre amenințările nucleare ale lui Putin, deoarece rețeaua a decis să se concentreze asupra unui proces din lumea celebrităților, care o implică pe actrița Gwyneth Paltrow.
Cu doar câteva zile înainte ca Putin să spună că Rusia va trimite arme nucleare tactice în Belarus, el l-a primit la Kremlin pe liderul chinez Xi Jinping. Xi, la rândul său, l-a primit, la Beijing, la începutul lunii martie, pe președintele belarus Alexandru Lukașenko. Republicanul Mike Gallagher, care prezidează comisia Camerei Reprezentanților pentru concurența SUA cu China, a declarat că „zăngănitul săbiilor nucleare”, de către Putin, a fost îngrijorător, dar nu ar trebui să descurajeze SUA să continue să înarmeze Ucraina cu armament.