ANRE a aplicat amenzi de peste 37 de milioane de lei

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a raportat că a aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 37,15 milioane de lei în cursul anului 2022.

Informațiile au fost prezentate în cadrul „Raportului anual privind activitatea ANRE pentru anii 2021 și 2022,” prezentat marți parlamentarilor din Camera Deputaților și Senat.

Potrivit comunicatului emis de ANRE, au fost desfășurate:

  • 1009 acțiuni de control
  • 295 acțiuni de control de tip inspecție

În plus, au fost efectuate:

  • 225 acțiuni de control de tip verificare
  • 489 de acțiuni de control de tip supraveghere

Rezultatele acestor acțiuni au dus la aplicarea unor amenzi contravenționale în valoare totală de 37.153.683,81 lei.

bani, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

ANRE a adoptat numeroase acte normative

Raportul evidențiază faptul că, pe parcursul celor doi ani, ANRE a adoptat numeroase acte normative aplicabile pe piețele de:

Prin actele administrative emise, instituția a gestionat:

  • emiterea, modificarea și retragerea de licențe
  • autorizații și atestate
  • aprobarea prețurilor și tarifelor aplicabile de către operatorii economici
  • aplicarea schemelor de sprijin și a sistemelor de promovare

Președintele ANRE, George Niculescu, a subliniat importanța dialogului constant și a transparenței în procesul decizional. Acesta a asigurat că ANRE va continua să participe la procesul decizional european, urmărind consolidarea pieței comune de energie și implementarea strategiei uniunii energetice.

În fața întrebărilor parlamentarilor, Niculescu a subliniat principiile de transparență și asumare ca fiind fundamentale în activitatea instituției.

anre
SURSA FOTO: ANRE

Ridicarea adeverințelor pentru cererile înregistrate și soluționate în sesiunea de Toamnă 2023

ANRE a emis o informare privind procedura de ridicare a autorizațiilor pentru electricieni, verificatori de proiecte și experți tehnici în urma sesiunii de Toamnă 2023. Aceasta vine în urma înregistrării și soluționării contestațiilor în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea electricienilor și a verificatorilor de proiecte, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 66/2023.

Potrivit anunțului, persoanele care au depus contestații cu privire la rezultatele examenelor susținute în vederea obținerii calității de electrician autorizat trebuie să urmeze procedura stabilită de instituție.

Contestările se înregistrează în format electronic pe portalul instituției în termen de 3 zile de la data publicării rezultatelor.