Mai mulți locuitori din Pitești au primit amenzi pentru aruncarea de gunoaie în locuri nepermise. Valoarea unei astfel de amenzi nu a fost deloc mică.

Românii au încălcat legea, în ciuda instalării platformelor de depozitare a deșeurilor în aproape toate cartierele orașului Pitești. Ei continuă să arunce saci de gunoaie chiar lângă pubele. Ca urmare, autoritățile au intensificat aplicarea amenzilor în ultima perioadă pentru cei care încalcă aceste reguli.

Amendă pentru aruncarea de gunoaie în locuri nepermise

În Pitești, 12 persoane au fost amendate recent. Anumiți cetățeni optează să ignore normele de igienă și să depună deșeurile în locuri nepermise.

În decurs de cinci zile, 12 persoane din cartierul Trivale din Pitești, situat în partea de vest a municipiului, au fost amendate. Ele au primit sancțiuni de la Poliția Locală Pitești pentru aruncarea de gunoaie lângă platformele destinate deșeurilor.

gunoaie pitesti
SURSA FOTO: Poliția Locală Pitești

Poliția Locală din Pitești a dat sancțiuni usturătoare

Această practică neadecvată a dus la acumularea unui număr semnificativ de saci cu gunoaie în cartierul cu cea mai mare densitate de locuitori din Pitești, având peste 40.000 de rezidenți.

Potrivit reprezentanților Poliției Locale Pitești, cetățenii au fost identificați pe baza înregistrărilor de pe camerele de supraveghere. Ei au fost sancționați cu amenzi în valoare de 800 de lei fiecare.

„Pe baza imaginilor surprinse de camerele de filmat din zonele respective (platformele fiind monitorizate permanent de polițiștii locali), au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform HCL 283/2021, în valoare de câte 800 de lei fiecare.

Pe această cale, facem apel către cetățenii municipiului Pitești să dea dovadă de responsabilitate și simț civic și să depoziteze corect deșeurile doar în spațiile și locurile special amenajate”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Pitești.

Măsuri dure împotriva celor care nu respectă colectarea selectivă a deșeurilor

Amintim că, anterior, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a făcut declarații despre amenzile aplicate pentru cei care nu respectă colectarea selectivă a deșeurilor.

Potrivit ministrului, atât primarii cât și comisarii Gărzii de Mediu au autoritatea de a aplica amenzi pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor. Fechet a subliniat că numărul redus de comisari de mediu pe județ.

El a menționat că primăriile pot institui sancțiuni prin ajustarea taxelor de salubritate, stabilind că taxele vor fi mai mari pentru cei care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor. Fechet a explicat că nicio lege nu împiedică primarii să aplice amenzi atunci când se constată nereguli în gestionarea deșeurilor.

Ministrul a subliniat și importanța campaniilor de conștientizare în comunități. El a criticat unele campanii existente pentru că nu explică clar cetățenilor cum să colecteze corect gunoaiele. Fechet a propus ca aceste campanii să fie gestionate de Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate din județe, pentru o mai bună eficiență și implicare locală.