Proprietarii de locuinţe din ţara noastră au o obligaţie de care nu toţi au auzit sau chiar preferă să o ignore. Legea este însă clară şi prevede amenzi în acest sens. Care este sancţiune dacă nu îţi achiţi obligaţia către stat?
Proprietarii de locuinţe, fie apartamente sau case, sunt obligaţi să achite asta
Toţi proprietarii de locuinţe din România, fie că stau la bloc sau la casă, sunt obligaţi prin lege să facă asta. Legislaţia prevede şi amenzi pentru cei care încearcă să scape.
Vorbim despre asigurarea obligatorie pentru locuinţe. Aceasta se încheie împotriva dezastrelor naturale. Orice locuinţă, locuinţă socială, locuinţă de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol sau casă de vacanţă din România trebuie să deţină una.
Dacă vorbim despre o locuinţă situată în condominiu, definiţia locuinţei priveşte spaţiile aflate în proprietate exclusivă, dar și cota-parte din coproprietatea indiviză asupra spaţiilor și a elementelor de construcţii comune.
O locuinţă este definită drept o construcţie ce are drept scop locuirea permanentă sau temporară, care este alcătuită din una ori mai multe camera de locuit, cu dependinţele, dotările și utilităţile necesare care sunt legate structural, având structura și pereţii din elemente menţionate în Legea nr. 260/2008.
Asigurarea obligatorie de locuință (PAD) costă 10 Euro sau 20 Euro și acoperă trei riscuri standard: inundații, cutremure și alunecări de teren.
Suma asigurată este de 20.000 de euro în cazul asigurării PAD de 20 de euro, respectiv 10.000 de euro în cazul asigurării PAD de 10 euro. Poliţa de 20 de euro se încheie pentru locuinţe din beton, beton armat sau cărămidă, iar cea de 10 de euro pentru locuinţe din paiantă sau chirpici.
Cât sunt amenzile? Banii se duc la bugetul local
Cât de mari sunt amenzile pentru proprietarii de locuinţe şi cine ar trebui să verifice existenţa unei asigurări obligatorii?
Ei bine, legislaţia prevede faptul că Primăriile ar trebui să realizeze, la intervale precise, aceste verificări. În cazul persoanelor depistate fără asigurarea obligatorie a locuinţei, vorbim despre o contravenție, care se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Vorbim atât despre persoanele fizice, cât şi cele juridice.
„În lege scrie clar că Primăria trebuie să verifice dacă avem sau nu avem poliță PAD și să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată.
Este obligația primăriei ca o dată la șase luni să trimită înștiințări persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare”, afirmă Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale).
Potrivit unei modificări legislative din noiembrie 2023, orice amenzi date proprietarilor de locuinţe fără asigurare obligatorie vor ajunge în bugetul local al localităţii de domiciliu.
Este important de notat că, în cazul unui cutremur, alunecare de teren sau inundație, o persoană care nu are asigurare va plăti singură pentru refacerea locuinţei afectate, parţial sau integral, de aceste evenimente.
Ei nu vor fi elibigili pentru despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru daunele produse locuinţelor.