Pentru ce poţi lua amenzi în trafic? Drumurile Marii Britanii sunt foarte aglomerate. Cu sute de mii de mașini, autobuze și biciclete care împart, zilnic, câțiva metri de asfalt, oamenii nu mai știu când ar trebui să depășească, să încetinească sau să se oprească complet.
Din păcate, un lucru banal, pe care șoferii îl fac adesea în trafic, le poate aduce acum amenzi usturătoare.
Amenzi de 1.000 de lire sterline pentru banalul gest de a mulțumi altui șofer
Conform Codului Rutier, dacă un conducător auto mulțumește cuiva, într-un gest de politețe, pentru că a fost lăsat să treacă mai întâi într-o intersecție sau dă drept de trecere unei mașini care a fost parcată, riscă o amendă de 1.000 de lire sterline, relatează Liverpool Echo.
Fie că este vorba de un flash cu farurile sau de o simplă mișcare a mâinii, autoritățile au avertizat că ar putea fi o încălcare a Codului Rutier.
Experții în domeniul automobilelor au declarat anterior pentru ECHO:
„Cercetarea noastră arată că șoferilor le place atunci când alți șoferi le mulțumesc, iar asta se face adesea prin ridicarea mâinii sau un flash al farurilor”.
Codul Rutier prevede că șoferii trebuie să conducă cu ambele mâini pe volan
Cu toate acestea, Codul Rutier din Marea Britanie spune că șoferii ar trebui să aprindă farurile doar pentru a-i anunța pe alți utilizatori ai drumului că sunt acolo. Acest tip de semnalizare nu ar trebui făcut pentru a transmite niciun alt mesaj.
Codul Rutier prevede, de asemenea, că șoferii trebuie să conducă cu ambele mâini pe volan. În acest fel pot păstra controlul deplin al vehiculului.
„Prin urmare, în conformitate cu Codul Rutier, oricare dintre aceste gesturi de recunoștință ar putea să le aducă șoferilor o amendă uriașă, de 1.000 de lire sterline și puncte de penalizare.
În loc să facă astfel de gesturi, conducătorii auto trebuie să se concentreze pe menținerea obiceiurilor de condus, pe respectarea Codului Rutier și să rămână în siguranță”, se precizează în Codul Rutier.
Legislația rutieră a fiecărui stat se modifică de la an la an și sunt adăugate sau eliminate anumite prevederi.
Legislația rutieră britanică este una extrem de dură, când vine vorba de încălcările flagrante ale regulilor de circulație.
Amenzi mari pentru şoferii care nu poartă centura de siguranţă
Încă din noiembrie 2022, Guvernul discuta dacă ar trebui introduse puncte de penalizare. Erau vizate persoanele care conduc fără centura de siguranță pusă. De anul trecut, din ianuarie, a fost introdusă această modificare.
Acum se prevăd amenzi mari pentru şoferii care nu poartă centură de siguranţă. Pe lângă amenzi s-a trecut la montarea unui nou sistem de camere de luat vederi.
Marea Britanie ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru rapiditatea cu care au reușit implementarea noului sistem-pilot de supraveghere, pe baza Inteligenței Artificiale.