Mulți români aleg să practice pescuitul recreativ la sfârșit de săptămână. Pe data de 3 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 176/2024. Actul normativ aduce modificări semnificative în ceea ce privește amenzile.
Printre prevederile importante ale legii se regăsesc și cele referitoare la pescuitul recreativ. Acesta este definit ca fiind pescuitul efectuat cu undița sau lanseta. El necesită un permis nominal emis de administratorul resurselor acvatice vii sau de asociațiile de pescari recreativi pentru membrii lor.
Această practică poate avea loc în toate habitatele acvatice naturale. Se poate realiza inclusiv pe zonele concesionate pentru pescuitul comercial, unde concesionarii sunt obligați să nu obstrucționeze pescuitul recreativ pe o distanță minimă de 20 de metri de la mal.
Modurile în care poate fi practicat pescuitul recreativ
În funcție de tipul de apă, pescuitul recreativ poate fi practicat în următoarele moduri:
- În apele curgătoare și stătătoare din zona montană. Aici este permis cu o singură undiță dotată cu maximum două cârlige sau cu o lansetă.
- În apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, inclusiv în Rezervația Biosferei „Delta Dunării“. Aici se poate practica pescuitul cu maximum 3 undițe sau 4 lansete, fiecare cu cel mult două cârlige. Se poate face și cu o țaparină cu maximum 10 cârlige fiecare. Pescuitul speciilor răpitoare cu lanseta este permis și cu momeli artificiale prevăzute cu până la 3 ancorete.
- În apele teritoriale ale Mării Negre. Este permis pescuitul cu maximum două undițe, două lansete sau o țaparină cu maximum 10 cârlige.
- În apele de munte, pescuitul salmonidelor este permis numai cu momeli artificiale.
Regulile de respectat atunci când mergi la pescuit
În privința limitelor de captură, regulile sunt următoarele:
- În apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării și în apele maritime, un pescar recreativ poate reține maximum 5 kg de pește pe zi sau un singur pește, în cazul în care acesta depășește greutatea de 5 kg.
- În apele de munte cu salmonide, un pescar poate reține maximum 10 exemplare de pește pe zi în total.
Aceste reguli sunt menite să reglementeze și să protejeze resursele piscicole. Ele oferă în același timp oportunități pentru practicarea pescuitului recreativ în mod responsabil și sustenabil.
Amendă între 1.000 lei și 1.500 lei dacă nu ai permis
Dacă încalci prevederile legii în privința pescuitului recreativ, poți primi amenzi considerabile. Pentru început, dacă nu deții permisul de pescuit recreativ sau nu prezinți elementele de identificare solicitate în format letric sau electronic, poți fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 lei și 1.500 lei.
Alte acțiuni sancționate cu aceeași amendă includ:
- Încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
- Refuzul de a prezenta permisul, licența sau autorizația când sunt solicitate de persoanele împuternicite;
- Retenția de către o singură persoană a mai mult de 10 exemplare de pește pe zi în apele de munte cu salmonide, sau a mai mult de 5 kg de pește pe zi în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, cu excepția cazului în care este prins un singur pește a cărui greutate depășește 5 kg;
- Practicarea pescuitului recreativ cu mai mult de 3 undițe și/sau 4 lansete cu câte două cârlige fiecare în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale.
Contravențiile mai grave care implică sancțiuni de până la 4.000 de lei
Contravențiile mai grave sunt sancționate cu amenzi între 2.000 lei și 4.000 lei și includ:
- Prinderea salmonidelor cu mâna, unelte de pescuit comercial sau alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
- Pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
- Pescuitul cu mai mult de 3 muște artificiale în apele de munte cu salmonide;
- Mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
- Pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 m aval de baraj;
- Încălcarea condițiilor specificate în licența sau autorizația de pescuit comercial;
- Nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea peștelui și produselor obținute din pescuit de la debarcare până la comercializare;
- Neîncadrarea în marja de toleranță permisă de legislația Uniunii Europene în ceea ce privește cantitatea de pește păstrată la bord în jurnalul de pescuit la Marea Neagră;
- Nerespectarea măsurilor de curățenie și necolectarea deșeurilor din zona de pescuit sau habitatele acvatice naturale de către pescarii recreativi;
- Obstrucționarea practicării pescuitului recreativ pe o distanță minimă de 20 m de la mal de către concesionarul dreptului de pescuit comercial în toate habitatele acvatice naturale, inclusiv pe zonele concesionate pentru pescuitul comercial.
Condițiile de suspendare pe o perioadă de 30-90 de zile a permisului, licenței sau autorizației
Faptele cele mai grave sunt considerate contravenții majore și atrag amenzi cuprinse între 4.000 lei și 5.000 lei. Totodată, se are în vedere și reținerea și suspendarea pe o perioadă de 30-90 de zile a permisului, licenței sau autorizației:
- Plasarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lățimea râurilor, canalelor și Dunării;
- Utilizarea uneltelor de pescuit comercial fixe sau în derivă în complexul lagunar Razelm-Sinoe, în ghiolurile Belciuc-Erenciuc și în lacurile litorale;
- Neducrea la îndeplinire a măsurilor legale dispuse de personalul cu atribuții de inspecție și control în termenele și condițiile stabilite;
- Capturarea peștelui cu unelte de plasă și cu pripoane în râurile și lacurile din zona de munte, precum și în râurile colinare și de șes, cu excepția Dunării și Prutului;
- Pescuitul comercial în rețeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative de irigații și hidroenergetice, precum și în ramificațiile acestora, având lățimea luciului de apă mai mică de 300 m;
- Pescuitul în scop comercial cu setca pe cursul Dunării la mai puțin de 50 m de mal, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră.
Aceste amenzi și sancțiuni sunt aplicate pentru a proteja resursele piscicole. Ele sunt date și în scopul de a asigura practicarea pescuitului într-un mod sustenabil și responsabil conform legislației în vigoare.