"Aceste înţelegeri anticoncurenţiale au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului cu produse Baxter si Belupo pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Înţelegerile de acest fel, încheiate între cei doi furnizori de medicamente şi distribuitorii acestora, sunt considerate încălcări grave atât ale prevederilor legii concurenţei, cât şi ale Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene", a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedinele Consiliului Concurenţei.
Compania Baxter şi distribuitorii acesteia, Actavis, Farmaceutica Remedia şi Sofmedica, au fost amendati cu 5.9 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane de euro) pentru încheierea unor înţelegeri care conţineau clauze privind interzicerea exportului de produse Baxter. Companiile Baxter si Farmaceutica Remedia şi-au recunoscut fapta şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere de 20% a amenzii. Companiile implicate în acest caz au fost sancţionate astfel: Baxter cu 1,36 milioane lei (315.000 euro), Actavis cu 2.9 milioane lei (echivalent a 691.011 Euro), Farmaceutica Remedia cu 1 milion de lei (echivalent 243.720 Euro), iar Sofmedica cu 598.048 lei (echivalent 139.080 euro).
Compania Belupo, lijekovi & kozmetica d.d. Croaţia şi distribuitorul acesteia în România, A&G Med Trading, au fost amendaţi cu 1.8 milioane lei (aproximativ 435.264 euro) pentru încheierea unei înţelegeri care conţinea o clauză privind interzicerea exportului de produse Belupo.
Cele doua investigaţii privind interzicerea exportului de produse Baxter şi Belupo au fost declanşate de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009. Deciziile pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Acum o săptămână, în SUA, compania Baxter a fost somată să plătească 14 milioane de dolari, alături de compania Teva, pentru vânzarea unui anestezic care a provocat hepatită mai multor pacienți.