Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat 16 amenzi contravenţionale, în valoare de 47.000 de lei (aproximativ 10.100 de euro) magazinelor de patiserie situate în staţiile de metrou.

În zilele de 12 şi 16 noiembrie, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a dispus verificarea respectării conformităţii, calităţii şi etichetării produselor de patiserie, gogoşerie, covrigărie comercializate în pasajele de metrou din staţiile: Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Constantin Brâncoveanu, Gara de Nord, Politehnica, Nicolae Grigorescu, Aurel Vlaicu, Pipera, Piaţa Sudului, Păcii şi Piaţa Gorjului.

„Am decis să îndesim acţiunile de verificare a spaţiilor de tranzit, locuri aglomerate în care consumatorii grăbiţi cumpară produse fără să aibă timp să citească etichete sau să ceară detalii despre acestea”, a declarat preşedintele ANPC.  

Nici un magazin fără nereguli

Comisarii Centrului Român pentru Promovarea ComerţuluiBucureşti-Ilfov au constatat că toţi cei 17 operatori economici verificaţi nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor.

Astfel, din cele 166 kg de produse alimentare verificate, circa 139 kg nu se încadrau în  prevederile legale în vigoare.

Pentru abaterile constatate au fost retrase de la comercializare 32 kg de produse alimentare pentru care operatorii economici nu au putut prezenta documentele de provenienţă sau care nu aveau marcată data durabilităţii minimale. Alte 71 kg de produse alimentare au fost oprite temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate.

Abateri grave

Abaterile constatate întâlnite de cei de Protecţia Consumatorului sunt comercializarea de produse alimentare fabricate din materii prime nesigure, menţionarea pe etichetă a altor ingrediente decât cele conţinute de produs, nerespectarea condiţiilor de expunere, prezentare şi comercializare câr şi abateri privind afişarea tejghelei.

De asemenea,  42% din cantitatea de produse controlată avea abateri privind informarea consumatorilor.