”Au fost efectuate 1.136 de controale și s-au constatat 1.492 de deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă. În timpul controalelor urmărim, pe lăngă măsurile dispuse, implicarea salariaților în elaborarea și aplicarea deciziilor legate de securitatea și sănătatea în muncă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.805.700 de lei din care 1.445.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 12 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 371 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 552.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 51 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 23 dintre ele s-au înregistrat în București. La nivel național au fost dispuse 4 opriri de echipamente și 3 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.
”Îndrumare și prevenție, sancțiune contravențională sau consiliere prin dialog, nimic nu este ignorat pentru a asigura protecția angajaților si conștientizarea angajatorilor de importanța măsurilor de protecție a muncii. Securitatea și sănătatea lucrătorilor sunt repere de calitate și aplicăm legea în litera și spiritul ei.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat,” a afirmat Bratu, inspector general de stat.