Controale riguroase în industria alimentară înainte de sezonul estival
În perioada premergătoare minivacanței de 1 Mai și debutului sezonului estival, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat o amplă campanie de inspecție la unitățile din sectorul alimentar din întreaga țară.
Aceste verificări au avut loc între 17 și 28 aprilie 2025, vizând aproape 2.700 de locații din industria alimentară.
Scopul principal al acestor acțiuni a fost asigurarea respectării standardelor de siguranță alimentară, dar și sprijinirea operatorilor economici pentru îmbunătățirea practicilor de igienă și siguranță alimentară, având în vedere fluxul crescut de turiști și deschiderea sezonului estival.
ANSVSA a subliniat că protejarea sănătății consumatorilor este esențială, având în vedere numărul mare de turiști care se vor afla în zonele de agrement în perioada următoare.
Ce sancțiuni a aplicat ANSVSA?
În urma controalelor, inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi în valoare totală de peste 2,8 milioane de lei, sancționând 286 de unități pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare. De asemenea, au fost emise 10 ordine de suspendare a activității și 6 ordine de interzicere a activității. În plus, inspectorii au confiscat aproximativ 2.300 de kilograme de produse alimentare care nu respectau standardele de siguranță alimentară, incluzând carne, pește și ouă.
Campania a vizat o gamă largă de unități, incluzând restaurante, supermarketuri, pizzerii, cantine, laboratoare de cofetărie și unități mobile de comercializare a alimentelor. Inspectorii au acordat o atenție deosebită condițiilor de igienă, depozitării și manipulării corecte a alimentelor, precum și etichetării corespunzătoare a produselor.
Neregulile identificate de către ANSVSA
Printre cele mai frecvente nereguli descoperite se numără: nerespectarea normelor de igienă în depozitarea și prepararea alimentelor, utilizarea ustensilelor insalubre, etichetarea incorectă sau lipsa etichetelor pe produsele alimentare, precum și expunerea la vânzare a unor produse care nu respectau reglementările sanitar-veterinare.
„Printre principalele neconformități constatate s-au numărat nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor și recipientelor insalubre, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum și lipsa trasabilității produselor alimentare”, se mai menționează în comunicat.
ANSVSA a subliniat importanța consilierii operatorilor economici, pentru a-i sprijini în implementarea celor mai bune practici de igienă și siguranță alimentară. Dr. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a recomandat consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unități aflate sub control sanitar-veterinar, pentru a asigura protecția sănătății publice.
„Pe lângă aplicarea măsurilor corective, inspectorii ANSVSA au desfășurat activități de consiliere a operatorilor economici, oferindu-le recomandări concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă și a siguranței alimentare”
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătății publice este și va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA.” – transmite președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.