În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.277.700 de lei din care 940.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 437 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 505.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 73 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii de muncă au dispus 3 opriri de echipamente și sistarea activității la 2 locuri de muncă.

 

”Ne-am declarat preocuparea permanentă pentru începutul carierei tinerilor care, la începutul activității lor sunt expuși riscurilor de accidentare. Luna aceasta s-a derulat etapa națională a concursului ”Știu și aplic”, acțiune care a avut  drept obiectiv  conştientizarea tinerilor elevi, viitori lucrători şi a profesorilor, privind riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă. În același timp concursul și-a propus atragerea acestora în activităţi de studiere şi aplicare a securităţii şi sănătăţii în muncă fiind inclus de Ministerul Educației Naționale,  în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale şi a fost susţinut de Punctul focal pentru România al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), Universitatea „Al. I. Cuza” şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași. Astfel ne asumăm responsabilitatea dezvoltării unei culturi de securitate alături de toți actorii implicați, de pe băncile școlii până când se ajunge la procesul de muncă din relația angajatori – angajați.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.