Dezvăluirile unui fost angajat privind Secţia ATI COVID a Spitalului Judeţean Sibiu au generat valuri în spaţiul public, astfel că autorităţile au demarat controale la unitatea medicală. Ce au găsit inspectorii DSP Sibiu acolo?
Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a încheiat controlul de la Spitalul Judeţean Sibiu, în urma informaţiilor care au făcut vâlvă în spaţiul public în ultima perioadă.
Multiple deficienţe constatate de inspectorii DSP Sibiu
Instituţia a anunţat, luni, că a finalizat controlul la Secţia ATI COVID a Spitalului Judeţean Sibiu. Au fost descoperite mai multe deficienţe, s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat sancţiuni, mai transmit reprezentanţii DSP Sibiu.
Unitatea medicală nu avea întocmit un registru de contenţie, în care să fie specificate măsurile de acest gen luate faţă de pacienţi. În plus, pe multe dintre foile de observaţie ale pacienţilor nu existau decât semnăturile şi parafele medicilor rezidenţi, nu şi ale specialiştilor care trebuie să verifice procedurile. Directorul de îngrijiri a fost amendat cu 2.000 de lei, iar şeful Secţiei ATI cu 10.000 de lei.
”În urma controlului efectuat de către reprezentanţii Serviciului Control în Sănătate Publică, din cadrul DSP Sibiu, astăzi a fost transmis raportul controlului efectuat, în urma căruia s-au formulat o serie de prescripţii cu termene:
Procedura de contenţie va fi actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările şi completările ulterioare, procedură de care va răspunde conducerea unităţii sanitare şi luarea la cunoştinţă de către personalul cu atribuţii la nivelul secţiilor.
Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observaţie şi arhivarea acestora cu termene stabilite (de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unităţii sanitare şi luarea la cunoştinţă de către personalul cu atribuţii la nivelul secţiilor.
Medicii primari şi specialişti ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenţi an I şi II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observaţie – răspunde personalul cu atribuţii.
Foile de observaţie vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluţiei stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant”, a transmis, luni, Prefectura Sibiu, potrivit news.ro.
Ce sancţiuni au fost aplicate?
Pentru nerespectarea procedurii privind contenţia, respectiv lipsa registrului de contenţie şi a acordului informat s-a aplicat sancţiunea contravenţională cu amendă directorului de îngrijiri al unităţii sanitare, în valoare de 2.000 de lei.
”Pentru lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie unde există doar parafa medicului rezident an I sau II, s-a aplicat sancţiune contravenţională cu amendă medicului şef ATI, acesta fiind şi coordonatorul de rezidenţiat, conform H.G. nr 857/2011 art. 30 lit. n, în valoare de 10.000 de lei”, a mai precizat Prefectura Sibiu.
Secţia ATI COVID a Spitalului Judeţean Sibiu este vizată de mai multe anchete, inclusiv una penală, după ce un fost angajat a acuzat că pacienţii erau desaţi şi legaţi de pat, ceea ce, la starea gravă în care se află, duce la deces.
Procurorii au deschis un dosar in rem pentru omor, rezultatele ceretărilor nefiind încă făcute publice.
Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu