Este complet interzis să faci asta! Doru Dăncuș, primarul Municipiului Baia Mare, a spus că cei care încurajează această faptă vor fi sancționați cu amenzi de până la 1.500 de lei.
Cei care încurajează cerșetoria, amendați cu 1.500 de lei
Primarul din Baia Mare, Doru Dăncuș, a anunțat că cetățenii care vor încuraja cerșetoria în municipiul maramureșean riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Potrivit edilului, măsura a fost aprobată de Consiliul Local. Acesta a mai precizat că fenomenul cerșetoriei a ajuns la cote alarmante, și nu doar în Baia Mare, ci și în restul țării.
„Începând de astăzi, cetăţenii care încurajează cerşetoria vor fi sancţionaţi! Proiectul de hotărâre care permite poliţiştilor locali să aplice amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani(…)a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local. Aşa cum am procedat mereu, îmi asum riscul de a deveni nepopular dacă asta înseamnă să fac ceea ce este necesar pentru Baia Mare şi pentru băimăreni (…).
Ştim cu toţii că acest fenomen al cerşetoriei a ajuns la cote alarmante, nu doar în Baia Mare, ci şi în restul ţării. Am primit nenumărate sesizări din partea băimărenilor care au fost agasaţi sau agresaţi de aceste persoane, chiar în centrul oraşului. Această situaţie trebuie oprită!”, a declarat el.
Doru Dăncuș a adăugat că este în desfășurare „o amplă campanie de combatere a cerşetoriei” în Baia Mare. Potrivit lui, cei care apelează la mila oamenilor au fost duși la Adăpostul de noapte, unde li se oferă un pat, mâncare caldă, haine curate și tot ceea ce pretind că le-ar lipsi atunci când cerșesc pe stradă.
„Împreună cu cei de la Poliţia Locală, am demarat o amplă campanie de combatere a cerşetoriei în oraşul nostru. Am organizat acţiuni în care i-am ridicat de pe străzi pe cei care apelează la mila oamenilor, în majoritatea cazurilor trimişi de diverşi infractori, şi i-am dus la Adăpostul de noapte. Primesc aici un pat în care să doarmă, mâncare caldă, haine curate şi tot ceea ce vă spun ei că ar avea nevoie atunci când vă cer bani pe stradă!”, a mai precizat el.
Definiția cerșetoriei, din punct de vedere juridic
Cerșetoria se definește ca fiind actul prin care o persoană solicită ajutor financiar public pentru a-și acoperi nevoile de bază. Atunci când o persoană fizică cere în mod repetat sprijin financiar în numele unei persoane juridice, cum ar fi o organizație sau un partid politic, aceasta poate fi sancționată legal pentru cerșetorie. În plus, persoana juridică poate fi responsabilă pentru influențarea sau determinarea altora să comită astfel de fapte.
În general, cerșetoria este practicată de persoane fizice, care pot acționa individual sau în grupuri. Din punct de vedere al dreptului civil, cerșetoria poate fi considerată echivalentă cu o donație, constând în obținerea de bani sau bunuri necesare supraviețuirii, precum hrană sau îmbrăcăminte. Este un act juridic unilateral, iar acceptarea se realizează prin primirea bunului oferit.
În concluzie, cerșetoria reprezintă o problemă socială cu implicații juridice, fie contravenționale, fie penale. Statul român a adoptat reglementări legislative pentru a descuraja astfel de practici antisociale.