Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu peste 470.000 de lei operatori economici care nu respectau legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor la ştranduri, piscine, bazine de înot, parcuri de distracţie, unităţi de închiriere de echipament pentru agrement, debarcadere etc.
Mai exact, inspectorii ANPC au verificat 394 de puncte de lucru ale operatorilor economici, iar la 107 dintre acestea au fost depistate deficienţe. În urma acţiunii, s-a dispus şi oprirea temporară a prestarii serviciului la 57 operatori economici, până la remedierea neconformităţilor constatate.
Totodată, au fost aplicate 107 amenzi contravenţionale în valoare totală de 472.800 lei şi 159 avertismente, potrivit unui comunicat al ANPC.
Principalele aspecte constatate se referă (mai ales) la lipsa autorizaţiei de funcţionare, în cazul piscinelor, bazinelor şi ştrandurilor, orarul de funcţionare lipsea sau nu era afişat corect , deoarece nu corespundea cu cel emis de Primarie, lipseau şi datele de identificare ale operatorului economic, iar tarifele practicate nu erau afişate în mod vizibil sau lipseau de tot.
Inspectorii ANPC ua constatat abateri şi în ceea ce priveşte calitatea apei din piscine, adâncimea lor (diferită) era marcată ilizibil, scările de acces în bazin nu aveau bordura rotunjită, putând exista riscul producerii accidentelor, nu erau montate de jur împrejur, la nivelul apei, bare de susţinere
Consumatorii care vor să folosească piscine, ştranduri, bazine de înot sau alte zone de îmbăiere publică trebuie să acorde atenţie maximă la informaţiile cu privire la afişarea vizibilă a tarifelor serviciilor de care doresc să beneficieze şi emiterea chitanţelor pentru contravaloarea acestora, existenţa şi afişarea la loc vizibil a Regulamentului conţinând măsurile de igienă care trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de înot/ştrand/piscină.
În cazul parcurilor de distracţie şi echipamente pentru agreement (inclusiv închiriere de echipamente de agrement, ski – jet – uri, atv-uri, mopad-uri, biciclete etc; terenuri de tenis şi minigolf, sali de bowling; water-park; etc.), inspectorii au constatat lipsa panoului de informare privind denumirea spaţiului de joacă, numărul autorizaţiei de funcţionare, datele de identificare ale operatorului economic, neafişarea informaţiilor privind modul de utilizare şi măsurile de securitate care trebuie respectate la utilizarea carturilor, inclusiv prin purtarea căştilor de protecţie pe care operatorul economic este obligat să le asigure consumatorilor, lipsa informaţiilor privind riscurile pentru persoanele cu probleme de sănătate pentru care nu se recomandă utilizarea navei de pasageri etc.
“Strandurile, piscinele, echipamentele de agrement sunt menite să ofere consumatorilor o modalitate de relaxare şi de petrecere plăcuta a timpului liber, şi nu să prezinte un potenţial de risc pentru siguranţa şi sănătatea lor. Ne dorim o piaţă sigura, care să ofere confortul dorit de fiecare consummator (…) şi nu vom tolera nicio abatere de la prevederile legale”, spune Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.