Inspectorii sanitari veterinari au aplicat, în luna martie, la nivelul Capitalei, un număr de 135 de amenzi, în valoare de 180.200 lei şi a dispus interzicerea desfăşurării activităţii pentru 34 unităţi din industria alimentară.
De asemenea, a fost reţinută de la comercializare o cantitate de 1.784,46 kg produse de origine animală (carne, produse din carne, produse lactate, peşte, ouă etc.), fiind aplicate totodată 65 de avertismente şi 101 termene de remediere a deficienţelor constatate, informează Direcţia Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.
Inspectorii DSVSA Bucureşti au efectuat în luna martie, 1.787 controale, în unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv în sectorul alimentar (1582 controale), sănătate şi bunăstare animală (205 controale).
În acest sens, au fost verificate 145 depozite alimentare şi frigorifice, 92 hiper/supermarketuri, 251 unităţi de alimentaţie publică, 31 caterig, 52 măcelării şi carmangerii, cinci unităţi de procesare (carne, peşte, lapte), 249 magazine alimentare, 32 cofetării-patiserii, 11 pescării, 91 unităţi de depozitare produse de origine nonanimală, 203 unităţi de fabricare a pâinii, 39 unităţi de procesare a produselor de origine nonanimală, 151 alte unităţi supuse controlului sanitar veterinar.
Totodată au fost efectuate 230 controale la transporturile de produse de origine nonanimală (legume-fructe, produse zaharoase) provenite din ţări terţe, în punctele finale de import din Municipiul Bucureşti. În domeniul sănătăţii animalelor au fost efectuate 205 controale în exploataţii de animale nonprofesionale, au fost verificaţi 5 operatori din domeniul hranei pentru animale, 9 pet-shop-uri, 32 cabinete şi clinici veterinare, 16 farmacii veterinare.
Potrivit DSVSA, au mai fost verificate şi condiţiile de comercializare a produselor tradiţionale în cadrul a 19 târguri de produse alimentare organizate în acest scop, fiind aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 26.200 lei. A fost reţinută de la comercializare cantitatea de 187 kg produse de origine animală.
Principalele neconformităţi constatate de inspectorii veterinari au fost legate de comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă, manipularea produselor de origine animală în condiţii neigienice, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
În cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti în luna martie au fost analizate 427 probe din produse alimentare, fiind efectuate 1.107 analize specifice. Controalele au vizat şi mijloacelor de transport fiind verificate până la această dată 90 mijloace de transport.