În perioada 18 iulie – 5 august 2016, s-a desfăşurat o acţiune la nivel naţional, pentru a verifica modul în care operatorii din domeniu respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea ouălor destinate comercializării către consumatorul final, precum şi a produselor din ouă, se arată într-un comunicat de presă remis de ANSVSA.
Astfel, inspectorii din cadrul Direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat controale oficiale în unităţile de producţie din sectorul ouălor şi produselor din ouă, pe întreg lanţul alimentar.
În perioada menționată au fost verificate 291 obiective: 157 exploataţii comerciale de găini ouătoare, 5 exploataţii comerciale de găini ouătoare de tip A, 26 centre de colectare ouă, 92 centre de ambalare ouă, precum şi 11 unităţi de procesare a ouălor şi de producere a ouălor lichide.
Urmare a deficiențelor constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 23 de avertismente și 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 27.200 lei și au emis o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o exploataţie comercială de găini ouătoare.
De asemenea, au fost reţinute oficial 9.305 bucăţi ouă destinate consumului uman, precum şi cantitatea de 3.789 kg ouă lichide.