În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.360.400 de lei din care 860.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 408 angajatori. Au fost sancționate 30 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 478.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 54 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 31 au avut loc în București. Au fost dispuse 10 opriri de echipamente, 5 în județul Bacău, 4 în Galați și una în Caraș – Severin, pentru evitarea unor posibile accidentări ale lucrătorilor. În județele Bihor și Vaslui au fost dispuse câte o sistare a activității lucrătorilor până la remedierea deficiențelor.
”Recomandăm angajatorilor atenție crescută la temperaturile ridicate din timpul verii și respectarea prevederilor legale referitoare la caniculă. Pentru angajații care lucrează în spații închise spațiile trebuie să fie ventilate corespunzator. Pentru cei ce lucrează în aer liber se vor lua măsuri de ameliorare a condițiilor de muncă prin reducerea intensității efortului și alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbră. Angajatorii sunt obligați să asigure între 2 și 4 litri de apă minerală pentru fiecare persoană, într-un schimb. Nerespectarea legii atrage riscul unor amenzi cuprinse între 1500 și 2500 de lei”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.