Potrivit deciziei luate de Guvern, de la începutul acestei săptămâni, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 22,00-5,00, cu câteva anumite excepţii.

Astfel, este permisă deplasarea pe timp de noapte în interes profesional. Românii vor trebui să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. De asemenea, a fost limitat gradul de ocupare a spațiilor de cazare din hoteluri sau pensiuni la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în mai multe stațiuni în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.

O iesire din casă, între orele 22:00 și 05:00, fără această declaraţie se sancţionează, vă poate costa între 500 lei la 2.500 lei.

Falsul în declarații, pedepsit aspru

Actul normativ mai prevede că persoanele care primesc astfel de amenzi au dreptul de a achita jumătate din suma amenzii aplicate. Acest lucru e valabil dacă se face plata în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului – verbal.

Falsul în declarații ca faptă săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Una dintre măsurile anti-COVID este și purtarea măștii care acoperă nasul și gura. Ea este obligatorie. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pot fi sancționate contravențional în baza legii. Astfel, nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.