Peste 1.900 de unităţi de alimentaţie publică au fost verificate în perioada stării de alertă, iar autorităţile au aplicat amenzi în valoare de 360.600 de lei în urma neregulilor constatate.
„În urma controalelor au fost aplicate 103 de amenzi contravenţionale în valoare de 360.600 de lei şi au fost emise două ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii.
Acţiune tematică la nivel naţional
De asemenea, au fost reţinute oficial şi dirijate spre neutralizare 176 de kilograme de produse de origine animală”, se arată într-un comunicat de vineri al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA.
Începând cu 18 mai 2020, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor desfăşoară o acţiune tematică la nivel naţional, în contextul semnării ordinelor comune între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru verificarea cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă.
Până la data de 3 iunie 2020, au fost verificate 1.920 de obiective, precum: restaurant, unităţi de tip fast-food, pizzerii, cafenele, unităţi de catering, supermarket-uri, magazine alimentare, cantine, cofetării, patiserii, unităţi cu livrare la pachet, bistro-uri, etc.
Principalele deficienţe constatate
în urma controalelor efectuate au fost: neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare); nerespectarea normelor sanitare veterinare privind regimul termic conform indicaţiilor stabilite de către producător; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; manipulare şi depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare şi a ambalajelor, neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; lipsa sau neaplicarea procedurii privind bunele practici de igienă în unitate (ex: spatii, echipamente şi ustensile de lucru, utilaje frigorifice aflate în conditii necorespunzătoare de întreţinere şi igienă); neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor şi/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia; neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar.
Controalele ANSVSA cu această tematică vor continua cu aceeaşi intensitate pe toată durata stării de alertă, precizează instituţia.