Amenzi mai mari pentru şoferi! Intră în vigoare din 1 ianuarie. Cât vor plăti în plus

amendă

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești proaste pentru șoferii din România! Amenzile ar putea crește de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Amenzi mai mari pentru şoferi! Ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024

Amenzi mai mari pentru şoferi! Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024, odată ce punctul-amendă nu va mai fi plafonat la nivelul din 2018.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG), pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă se va schimba. Anul viitor, punctul-amendă va reprezenta doar 5% din salariul minim brut, ci nu 10%, ca acum.

Deși, procentual vorbind, punctul-amendă va scădea, valoarea sa în bani va crește la 165 de lei (5% din 3.300 de lei, salariul minim actual) deoarece se va renunța la îngheţarea anuală a valorii sale.

Schimbarea modului de calcul al punctului-amendă va intra în vigoare pe data de 1 ianuarie 2024. În aceeași zi, va expira și plafonarea sa.

Acest proiect de OUG a fost propus „în vederea evitării practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”, scrie în nota de fundamentare a proiectului respectiv.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial.

Cât valorează, în prezent, un punct-amendă?

Vă amintim că, în funcție de abaterile de la Codul Rutier, se dau următoarele amenzi:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice.

Atenție! Șoferii pot primi 4/5 puncte-amendă pentru circulația pe drumurile publice cu anvelopele uzate. Indiferent dacă afară este zăpadă, ploaie sau drum uscat. Amenda este cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

Șoferii trebuie să își verifice cauciucurile frecvent, indiferent dacă circulă prin oraș sau pleacă într-o călătorie lungă. Trebuie să urmărească eventuale tăieturi, gâlme sau alte defecțiuni ale anvelopelor.

În cazul în care ele pot fi rezolvate la vulcanizare, iar cauciucul nu este foarte tocit, șoferul poate scăpa mai ieftin. Totuși, anvelopele trebuie schimbate atunci când prezintă probleme serioase.