ITM București a aplicat amenzi de peste 500.000 de lei
În perioada 22-31 martie 2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă București a efectuat inspecții la peste 23 de agenţi economici din domeniul construcţiilor şi alimentaţiei publice.
În urma acestora s-au descoperit mai multe cazuri de muncă la negru. Pentru aceste nereguli au fost aplicate sancțiuni în valoare de 560.000 lei.
În comunicat se mai menționează că s-au identificat 30 de persoane care desfășurau activități fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă, conform art. 16, alin.1 din legea nr. 53/2003 codul muncii, republicată, modificată și completată.
„În perioada 22.03.2024 – 31.03.2024 inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, sub coordonarea şi îndrumarea directă inspectorului şef Constantin Bujor, în urma acţiunilor de control, având obiectiv prioritar identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au verificat peste 23 de agenţi economici din domeniul construcţiilor şi alimentaţiei publice. Cu ocazia controalelor efectuate, au fost identificate 30 persoane care desfăşurau activităţi, fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă, conform art. 16, alin.1 din legea nr. 53/2003 codul muncii, republicată, modificată şi completată. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 560.000 lei”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei menționate, aceste controale sunt parte a strategiei de acțiune a Inspectoratului Teritorial de Muncă București pentru combaterea muncii nedeclarate.
În comunicat se subliniază că ITM București monitorizează în continuare respectarea prevederilor legale, desfășurând acțiuni în toate domeniile de activitate la nivelul municipiului București.
Controalele nu au avut loc numai în București
De exemplu, ITM Maramureș a anunțat că, în perioada 18 – 22 martie, au existat mai multe controale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatori.
S-au avut în vedere angajatorii care activează în domenii precum:
- Fabricarea altor produse din minerale nemetalice
- Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamente sanitare
Conform anunțului făcut de ITM Maramureș, la nivelul județului au fost inspectați 13 angajatori în domeniul relațiilor de muncă. Au fost identificate 29 de neconformități. Pentru acestea au fost impuse măsuri de remediere.
„Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale sub forma avertismentului. În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați un număr de 10 de agenți economici fiind constatate un număr de 13 neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, fiind dispuse și 3 sistări de echipamente de muncă și au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, din care 12 sub forma avertismentului și o amendă în sumă 8.000 de lei”, se arată în comunicat.